Részletes receptkereső »

Nyár van, nyár!

Hasznos

Válogatások

Blogok

Hozzávalók szerint

Fogások

Ésatöbbi

Diéták

Italok

Kikapcsolódás

Pesto, pesto, pesto

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Pesto, pesto, pesto

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Pesto, pesto, pesto

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A genovai pestót ismerik a legtöbben. Ez hét hozzávalóból áll: bazsalikom, fokhagyma, parmezán sajt, fenyőmag, olívaolaj, só és bors. Persze készíthetünk pestöt paprikából és szárított paradicsomból, petrezselyemből és rukkolából, de akár mentából is.
Pesto: törni-zúzni

Többféle szószt hívnak pestónak, közös vonásuk a törés-zúzás, hiszen az olasz pestare igéből származik a nevük, mely a hozzávalók összetörésére, zúzására utal. A pesto (ejtsd peszto) maga a mozsár, melyben az alapanyagokat hagyományos módon összetörik.
Sokmindenből készülhet pesto, a lényeg a harmónia. Lehet benne olajos mag (a fenyőn kívül dió, mandula, pisztácia), fűszernövény (bazsalikom vagy  menta, zsálya) esetleg zöldség (spenót, paradicsom) és sajtféle (parmezán, ricotta).

A bazsalikom adja a genovai pesto friss, üde színét A bazsalikom adja a genovai pesto friss, üde színét

Pestokirály: a genovai

Ez a legkedveltebb pesto-fajta az olaszok szerint csak mozsárban készíthető. A bazsalikom nem érintkezhet fémmel, így az aprítógép késével sem, ugyanis ettől szénaíze lesz. Fontos a sajt minősége is, használjunk grana padanót vagy pecorinót.

A bazsalikomszárról 2-3 maroknyi levelet tépkedünk, megmossuk, megszárítjuk, a sóval és 6 gerezd fokhagymával mozsárban krémesre törjük. Lassan adjuk hozzá az 1-2 deciliternyi olívaolajat és a 10 dkg frissen reszelt parmezánt, megborsozzuk, tálaljuk.

Egy-két hétig eláll a hűtőben, de jégkockatartóban fagyaszthatjuk is.

A fenyőmag
A pestohoz használt fenyőmag a mediterrán fenyők magja, kellemesebb ízű, mint az ázsiai boltokban kapható koreai vagy kínai fenyőmag. Alakja hosszúkásabb, színe világosabb. Drágább is, hiszen a magvak kinyerése a tobozokból meglehetősen munkaigényes, a tobozokat összegyűjtik, szárítják, míg a magok kihullanak, majd a maradékot meleg kemencében kipattogtatják vagy kézzel kikapargatják. Tápanyagokban gazdag, zsírsavakat, vitaminokat tartalmaz.

Pesto-fajták, rokonok

Aszalt paradicsomos és bazsalikomos pesto Aszalt paradicsomos és bazsalikomos pesto

A legelterjedtebb pesto fajta a genovai pesto (Pesto alla genovese), de ismert és közkedvelt a szíciliai is.

A szícilia (Pesto alla siciliana) aszalt paradicsommal készül, van benne ricotta, és fenyőmag helyett dió vagy mandula.

A calabriai pesto piros kaliforniai paprikát és borsot tartalmaz.

A gasztrokultúra fejlődésével őrületes pesto-láz tört ki, egyre többen készítünk pestót petrezselyemből, friss korianderből, spenótból, rukkolából, de a vagányabbak biztosan kipróbálták már a pitypang és a medvehagyma pestót is.A spenót és pitypang esetében forrázzuk, majd szűrjük le az alapanyagot, és ezután adjuk hozzá a diót vagy fenyőmagot.

Az olasz pestók távolabbi rokonai a francia pistou és a persillade. A pistou (ejtsd: pisztu) fokhagyma, bazsalikom és olívaolaj keveréke. Elsősorban Provence-ban fogyasztják tésztával vagy kenyérre kenve, de kedvelt a minestrone leveshez hasonló Soupe au Pistou (pisztus leves), melyben fehér és zöldbab, paradicsom, nyári tök, burgonya és vermicelli (a spagettinél vékonyabb tésztafajta) is van.

Mediterrán pesto >>>

Medvehagymás pesto >>>

Paradicsom-pesto >>>

Paprika-pesto >>>

Tökmagos pesto >>>

Pestós ételek

Egy pestós tészta a hétvégi bevásárlás után igazán a tízperces ebéd kategória, még hús sem kell hozzá. Megfőzzük a tésztát és a pestót rákanalazzuk, összekeverjük, és már ehetünk is. A bazsalikomos pestót ne melegítsük nagyon, mert megkeseredhet.

A pestót fogyaszthatjuk levesekben, de halak és húsok mellé, rájuk kenve is kiváló. Szuper vendégváró falat kenyérre kenve, vékony paradicsomszeletekkel díszítve.

Gyors és könnyű ebédnek tökéletes a pestós tészta Gyors és könnyű ebédnek tökéletes a pestós tészta

Tonhalas-fenyőmagos spagetti

Hozzávalók:
•   2 db tonhalkonzerv
•   10 dkg fenyőmag
•   50 dkg spagetti
•   2-3 evőkanál pesto szósz (zöld)
•  olívaolaj
•   Tabasco
•   só
•   olaj

Elkészítés:  Feltesszük a spagettit sós, olajos vízben főzni, közben a fenyőmagot serpenyőben megpirítjuk, majd félretesszük, s ugyanabban a serpenyőben a tonhalat is megpirítjuk. A tésztát leszűrjük, egy kis tál (kb. 3-4 dl) vizet (amiben a tészta főtt) félretesszük, belekeverjük a pestót, ráöntjük a tésztára, összekeverjük a fenyőmaggal, tonhallal, és tabascóval meglocsoljuk. Ízlés szerint megszórható parmezán sajttal is.

Pestós göngyölt karaj

Hozzávalók:
•   8 szelet karaj
•   4 evőkanál pesto
•   10 dkg trappista sajt
•   1 evőkanál  sütőmargarin
•   3 dl tejszín
•   1 dl fehérbor
•   1 evőkanál citromlé
•   2 evőkanál liszt
•   só
•   bors
•   szerecsendió

Elkészítés: A hússzeleteket jó vékonyra kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd az egyik felüket vékonyan megkenjük pestóval. A sajtot kb. 1 cm-es rudakra vágjuk, a hússzeletek közepére helyezzük, feltekerjük, és fogpiszkálóval rögzítjük.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a margarint, ráhelyezzük a feltekert hússzeleteket, és minden oldalról átsütjük.
Ezután kivesszük őket egy tányérra, a visszamaradt margarint megszórjuk a liszttel, felöntjük a tejszínnel, hozzátesszük a citromlevet, a fehérbort és a fűszereket, csomómentesre összekeverjük. Ezután visszatesszük a húst, és fedő alatt puhára pároljuk.
Köreként főtt tészta, rizs, esetleg krumplipüré illik hozzá.

Kecskesajtos paradicsom grillezve

Hozzávalók:
•   15 dkg kecskesajt
•   2 nagyobb paradicsom
•   olívaolaj
•   fűszerek (bazsalikom, oregánó, bors)
•   pesto
•   magozott olívabogyó és lilahagyma a díszítéshez

Elkészítés: A paradicsomot félbevágjuk, a csumáját v alakban kivágjuk, majd vékony lapokra karikázzuk. A kecskesajtból kb. fél centi széles szeleteket vágunk, ezeket a szeleteket pedig úgy osztjuk el, hogy egy-egy paracsomszeletet beborítsanak. A grillsütő rácsára sütőpapírt vagy alufóliát terítünk, rárakjuk a paradicsomszeleteket, úgy, hogy ne érjenek össze. Meglocsoljuk őket egy kis olívaolajjal, fűszerezzük, majd beborítjuk a kecskesajttal. Kb. 10-15 percet grillezzük (míg a sajtok teteje szépen megsül). Közben kis szeletkékre vágjuk az olívabogyót, és apró kockára a lila- vagy újhagymát. Ha a grillezés kész, kis dermedés után (hogy a sajt teteje ne legyen olyan folyós) előbb egy-egy pöttynyi pestóval megkenjük a sajtos paradicsom szeletkék tetejét, majd rászórjuk az olíva-hagyma keveréket és tálaljuk.
Csak melegen jó, de az előkészületek után a sütést időzíteni is lehet...

Pestós ételek >>>

Pirítósra kenve is nagyon finom, persze kiegészíthető sajttal, mondjuk egy kis mozzarellával, sőt egy kis paradicsommal is Pirítósra kenve is nagyon finom, persze kiegészíthető sajttal, mondjuk egy kis mozzarellával, sőt egy kis paradicsommal is

SB

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 3 db
  • 2012. szeptember 6. 18:48
    1. Foltgirl
    Kedves Foltgirl! Vannak gránitból, fából, porcelánból, az enyém márványból (vagy ahhoz hasonló anyagból)...
    Tumpike
  • 2012. szeptember 6. 09:21
    Jamie Oliver a krumplipüréhez keverte sült oldalashoz tálalva. Nagy kedvencem :)
  • 2012. szeptember 5. 21:34
    A mozsár is fém.
Hasznos csomag