Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme a 2021-es magyarérettségi feladatok és megoldásaik

default user icon
MME
A magyar írásbeli vizsgával megkezdődött a 2021-es érettségi. Kövesd a SuliLife.hu-val hétfőtől a 2021-es írásbeli érettségi vizsgákat! Tanácsokkal, szabályokkal és megoldásokkal jelentkeznek.

Ma írták az érettségizők a magyar nyelv és irodalom középszintű és emelt szintű vizsgát! Elérkezett a várva várt idő: megérkeztek a magyar érettségi feladatok megoldásai. A sulilife.hu oldalán Kodácsi Boglárka, az Eötvös József Gimnázium 27 éves magyartanára mondja el a megoldásokat. 

Kattints ide, és kövesd percről-percre a mai magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi minden pillanatát!

Az érettségizők május 3-án, reggel 9 órakor kezdik kidolgozni a 2021-es magyar nyelv és irodalom érettségi feladatsorát. A teljes vizsgasor megoldására összesen 240 percük, azaz 4 órájuk van. Az Oktatási Hivatal adatai alapján idén 71 121 fő tesz középszintű, és 2 380 fő tesz emelt szintű érettségit. A vizsgaidőszakban összesen 72 303 végzős középiskolás érettségizik.

 Az érettségin elsőként egy 90 perces feladatsort kell kitölteniük a vizsgázóknak. Ennek a résznek az első fele egy szövegértési feladat, a második pedig egy érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás. Itt összesen 50 pont szerezhető, azaz a maximális pontszám fele. Ezt követően, a második részben egy műértelmező szövegalkotási feladat következik. Ennek a feladatnak a teljesítésére 150 perc van. Itt összesen 40 pont szerezhető. A maradék 10 pontból nyolcat a helyesírással, kettőt pedig az írásképpel lehet szerezni.

Kodácsi Boglárka magyartanár a SuliLife-fal közösen azonnal az érettségit követően jelentkezik a feladatok nem hivatalos megoldásával és videóban azok magyarázatával, így érdemes figyelni az oldalt. A tanárnő arra a kérdésre, hogy ő mit tart a legfontosabbnak, hogy a fiatalok min csúszhatnak igazán el, a következő választ adta:

“Az időkeret nem véletlen pontosan annyi a két feladatrészhez. Ezeket érdemes betartani, különben könnyen el lehet csúszni az idővel” - fogalmazott.

Hozzátette, hogy a diákoknak még ebben a korban is sokszor nehéz koncentrálni, pedig az egyik legfontosabb, hogy a szövegértési feladatlapot alaposan végig kell olvasni, mert az a globális szövegértést is méri! A tanárnő szerint érdemes vázlatkészítésre is időt szánni.

A magyar érettségi hivatalos megoldásait május 4-én reggel teszi közzé az Oktatási Hivatal.


Ezek is érdekelhetnek

Friss