3 olcsó de kiváló alapanyag, amiből isteni menüt főzhetsz!

A kiadós alapanyagokért és ételekért minden háziasszony hálás. Az olcsó, de jó alapanyagokkal ugyanis könnyedén átvészelhető a hó vége, de hóközi megoldást is jelenthetnek, ha a konyhapénz kicsit szűk keretek között mozog. A takarékos konyha nem jelenti azt, hogy gyenge ételekkel traktálnánk a családunkat, inkább csak annyit tesz, hogy alacsonyabb árfekvésű, kiadós, de minőségi alapanyagokból alakítjuk ki a fogásainkat.
Gyökérzöldségek

A krumpli, sárgarépa, zeller nagyon jó partnerek a spórolásban. A krumplit nem kell bemutatni, hiszen már régóta szolgál minket, ezer és egy formában asztalra helyezhető.

Krumpliból  készíthetünk krémlevest , gazdagíthatunk vele leveseket , sűríthetünk vele más krémleveseket. Kitűnő főzelékeket  kanyaríthatunk belőle, akár önmagában használjuk fel, akár más zöldségek partneréül szegődik.

A krumpliból lehet rösti , tortilla vagy süthetjük héjában. Köretként adhatjuk püré formájában, hagymásan törve, szalmakrumplinak, steak krumpliként. Egytálainkban is rengeteg módon megjelenhet, gondoljunk csak egy rakott krumplira , vagy a görögök nagy kedvencére a muszakára .

A zeller  – a krumplihoz hasonlóan – számos fogásban felhasználható, lehet belőle leves , köret, de rakottasként is kipróbálhatjuk. A sárgarépa  érdemei szintén mindenki előtt ismertek, a levesekben elfoglalt helye mellett, érdemes köretként, salátaként is felhasználni, nem beszélve arról, hogy milyen kellemes süteményeket  készíthetünk reszelt répával.

Tészta

A krumplin kívül a másik fontos alapanyag, amire támaszkodhatunk, az a tészta . A bolti száraztészta mellett javasolt kipróbálni az otthon készített friss tésztát , az eddig csak jónak ítélt tésztás fogásaink egyszerűen fantasztikussá válnak, ha friss házi tésztával készítjük el őket. Még az alap tésztás ételek is meghálálják ezt a figyelmességet, így ha időnk engedi, célszerű kipróbálni a káposztás cvekedli t vagy a grenadírmarsot friss tésztával is. Az olaszos hangvételű fogásokat könnyen pénztárcabarátra szabhatjuk, egy citromos spagetti  vagy egy paradicsomos makaróni rendkívül finom vacsora lehet az egész család számára.

A kelt tésztákat  sem szabad elfelejteni, amikor a takarékos konyháról beszélünk. A házilag készített péksüteményekkel  minőségi uzsonnát és tízórait biztosíthatunk a gyerekeinknek, családtagjainknak, reális áron. A legtöbb kelt tészta könnyedén összeállítható és elkészítése sem igényel túl sok időt.

Rizs

A rizs kitűnő alapanyag. Rendkívül sokoldalúan felhasználható, jól fűszerezhető, gyorsan elkészül. A rizs jó levesbetétnek, leves alapanyagnak, krémlevesek sűrítéséhez is ideális. A párolt rizs klasszikus köret, de egytálételekben, rakottasokban szintén megkérdőjelezhetetlen helye van.

A bácskai rizses hús vagy a rakott káposzta tipikusan ilyen fogás. Rizzsel gazdagíthatók a salátáink , sőt kifejezetten rizssaláták is készíthetők. Desszertfronton is megvan rizs szerepe, a gyümölccsel, lekvárral, kakaóval gazdagítható tejberizs mellett különféle rizses szeleteknek az alapját képezi.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Magazin