Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Péksuli Szabival: a tökéletes édes kelt tészta csigákhoz, batyukhoz, tekercsekhez

Szabi, a pék megmutatja az édes kelt tészták alapreceptjét, és azt, hogy készül belőle túrós batyu, fahéjas csiga és málnás tekercs.

A kelt tésztának lelke van, mondják, és egy jó pék ennek kiváló ismerője. A Mindmegette új sorozatában Szabadfi Szabolcs - vagy, ahogy az egész ország ismeri: Szabi, a pék a kenyér és a péksütemények évtizedek során gondosan feltérképezett lelkivilágának legmélyebb titkait osztja meg velünk, hogy soha többé ne kelljen közértben vennünk a pékárut! Most megmutatja, hogy készíthetünk otthon olyan túrós batyut, fahéjas csigát és málnás tekercset, ami a nagykönyvben meg vagyon írva!

AZ ALAPRECEPT ÉDES KELT TÉSZTÁKHOZ ITT >>> 


Töltelék a túrós táskához:

20 dkg zsíros túró
1 db tojás sárgája
5 dkg porcukor
1/2 db citrom reszelt héja

Elkészítés:
A tésztánk első harmadát hosszában felezzük és csíkonként négyfelé vágjuk (10x10 cm). A kikevert túrós tölteléket elosztjuk a 8 túrós táska közepén. Mazsolát utólag szórhatunk még rá. A négyzetek ellentétes sarkait egymásra hajtva összenyomjuk, letojásozzuk, a mazsolások tetejére teszünk egy szemet, hogy megkülönböztessük őket. Félretesszük pihenni.

Töltelék a fahéjas csigához:

2 ek őrölt fahéj
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg barna cukor

Elkészítés:
A második tésztacsíkot megkenjük olvasztott vajjal, de a felénk eső rövidebbik oldalán lévő alsó 3 cm-et szárazon hagyjuk. Megszórjuk cukorral és fahéjjal, majd újra olvasztott vajjal csurgatjuk meg. Feszesen feltekerjük és ha az alsó 3 cm száraz lenne, akkor vízzel megkenjük. 6 szeletre vágjuk (kb. 2 cm vastagra) és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Olvasztott vajjal kenjük meg a tetejüket és félretesszük pihenni.

Töltetlék a málnás tekercshez:

2 dkg olvasztott vaj
8 dkg málna
5 dkg barna cukor
1 tk őrölt fahéj

Elkészítés:
A harmadik tésztacsík alsó felét lekenjük olvasztott vajjal, majd megszórjuk a cukorral, fahéjjal. A málna felét kanállal összetörjük és elosztjuk a vajas-cukros tésztán, majd a felső tészta felet ráhajtjuk és középen, függőlegesen hatfelé vágjuk. Megcsavarjuk, hogy spirált kapjunk, majd ellentétes irányban feltekerjük és 20 percet pihentetjük.

sütés:

190 fokra előmelegítjük a sütőt. A túrós táskákat újra letojásozzuk, a csavart málnást is letojásozzuk, majd a málna másik felét benyomkodjuk a szálak közé és megszórjuk pisztáciával. Nagyjából 16 perc alatt sülnek készre. A 22 perc alatt megsült fahéjas csigák tetejét megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk porcukorral.

PÉKSULI SZABIVAL: ÍGY KÉSZÜL A FOSZLÓS HÁZI BAGETT ÉS BATARD >>> 
PÉKSULI SZABIVAL: TÖKÉLETES SÓS VAJAS TÉSZTA KIFLIHEZ, ZSÖMLÉHEZ, CSIGÁHOZ >>> 
PÉKSULI SZABIVAL: ÍME, A TÖKÉLETES KOVÁSZOS KENYÉR TITKA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss