Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pekes kifli

MME MME
1 4/5
mester
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A liszt közepébe mélyedést csinálunk, ebbe öntjük az élesztőt, kevés liszttel laza kovászt készítünk. Kb. 20 percig kelesztjük meleg helyen, ezután hozzáöntjük a többi langyos tejet, a szobahőmérsékletű zsírt, sót, és nagyon jól kidolgozzuk a tálban.
Letakarva, meleg helyen min. 30 percig kelesztjük. Újra átdolgozzuk a tésztát, majd 4 egyenlő cipóra osztjuk, megint kelesztjük kb. 10-15 percig. A cipókat egyenként kb. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, 8-8 körcikket vágunk mindegyikből, és a 3szögek talpánál fogva kifliformára tekergetjük. Zsírozott, kisméretű, perem nélküli /azért, hogy minél gyorsabban süljenek, különben kiszáradnak/ tepsire tesszük, és újból kelesztjük. Felvert egész tojással megkenjük, sóval megszórjuk /szezámmagot, köményt, lenmagot, esetleg sajtot is tehetünk rá/. Jó forró sütőben pirosra sütjük.

Megjegyzés

Azért Pekes kifli a neve, mert a svábok így nevezik, nem tudom miért. Nagymamám mindig a jó öreg sparherdben sütötte, amit a gázsütő nem tud pótolni, de majdnem olyan jó! A családom füstlivel töltött változatát kedveli a legjobban. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss