Pavlova-torta

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 4 tojásfehérje
  • 23 dkg porcukor
  • 2 teáskanál ecet
  • fél kávéskanál porcukor
  • Töltelék:
  • 4 dl tejszín
  • friss vagy mirelit gyümölcs tetszőleges mennyiségben

Elkészítés

    Elkészítés:
    A tojásfehérjéket egy mély tálba tesszük, és elektromos habverővel kemény habbá verjük. A porcukrot lassan, kis adagokban keverjük a tojáshabhoz, miközben folyamatosan keverjük a robotgéppel. Óvatosan hozzáadjuk a vaníliás cukrot és az ecetet is, majd addig verjük a habot, amíg megáll. Előveszünk egy tepsit, kibéleljük sütőpapírral. A papíron kijelölünk egy 20 cm átmérőjű kört (mondjuk egy fedővel), és a kört kissé megolajozzuk. A kör alapra egy kanál segítségével átlapátoljuk a habot. Próbáljunk korona-formát kialakítani, azaz a kör belseje legyen lapos (de viszonylag vastag, mert majd ezt kell kikaparnunk a későbbiekben), az oldalai pedig minél magasabbak, ugyanis a belsejébe kerül majd a töltelék. Takaréklángon 1,5 óra alatt keményre szárítjuk. (Nekünk picit mindig megbarnul a hab, nem tudom, hogy ez mitől van, de ettől még nagyon finom. Persze az a jó, ha a hab hófehér marad!) A sütési idő lejártát követően nem vesszük ki a tortát a sütőből, hanem otthagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, egy késsel kikaparjuk a belsejét, hogy elférjen majd a töltelékünk. A tejszínt porcukorral felverjük, a mélyedésbe kanalazzuk, majd megszórjuk apró (vagy apróra vágott gyümölcsökkel). Használhatunk bármit: meggyet, málnát, ribizlit, erdei gyümölcsöket, barackot, stb. A rétegezést így folytatjuk, amíg a peremig érünk. A torta tetejére és oldalaira szintén tejszínhabot teszünk, végül gyümölcsökkel díszítjük az egészet.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kiss Maria 4 évvel ezelőtt
Szervusztok! A Pavlova torta igazi Ausztral edesseg! Itt mi nem kaparjuk ki a belsejet, hanem a tetejere kenjuk a tejszinhabot. Mivel a torta nagyon edes, a tejszinbe nem teszunk cukrot. Az eredeti Pavlova torta tetejere narancs szeleteket, kivi karikakat, epret teszunk es az egeszet leontjuk Passionfriut juice-el. Nemtudom otthon lehet-e kapni, de nagyon finom. Itt konzervben aruljak, de amikor friss az a legjobb. Nagy fekete magjai vannak amit elvezet elragcsalni!
Mindmegette 5 évvel ezelőtt
Mesedoboz! Pár csepp citromlé vagy ecet jót tesz a fehérjének, kemény lesz a hab. Nem érzed az ízét, már csak a sok cukor miatt sem. :) Üdv MMe
Kis Herczegh Csilla 5 évvel ezelőtt
Sziasztok! Én még nem sütöttem Pavlovát, de elég egyszerűnek tünik, ráadásúl nálunk nincsen kaarácsony habcsók nélkül, így biztosan megcsinálom karácsonyra. Annyi kérdésem lenne, hogy miért kell bele ecet? Előre is köszi!
Szakmár Györgyi 6 évvel ezelőtt
Én kiolajozott szilikonos tortaformában sütöm. Simán ki tudom fordítani belőle, ráadásul könnyű a korona forma kialakítása. 140 fokon, kb 40 perc. Négy fehérje, 23 dkg porcukor, ecet. Ezzel a mennyiséggel dolgozva semmit nem kell kikanalazni, a kéreg fehér, és ropogós, a belseje szivacsos, és puha. A gyümi pedig kifilézett grapefruit. Gyakran készítem, a férjem legkedvesebb sütije.
Varga Mária 6 évvel ezelőtt
Én Bereznay Tamás receptje alapján sütöttem Pavlovát. Sütikhez nem használok légkeverést, csak alsó-felső sütést, mert légkeveréssel \"gumis\" lesz. Ő másfél órás sütési időt ír 100C-on és utána hűtést, szárítással, nyitott sütőajtónál. Kérdésem az, hogy a belsejének milyennek kell lennie, mert a külső rész szép \"lemezes\"lett, fehér is, de belül folyós maradt. És irtó édes, 5 fehérjéhez 30 dkg cukor kell, ha jól emlékszem.
Orsi 6 évvel ezelőtt
Megnézném, hogy hogy szeded ki a Pavlovát egy sütőformából... Ha kicsit is az oldalához ragad és megpróbálod kivenni az egész torta összetörik. Nem véletlen, hogy a Pavlovát csak sűtőpapíron sütik.
firstlady 6 évvel ezelőtt
Elolvastam három Pavlova-torta receptet, mindegyikben \"fontos\" részlet a kör kialakítása a fedő vagy tányér körülrajzolásával. Először mosolyogtam rajta, aztán már bosszantott. Pavlovának nyilván nem volt kerek sütőformája, de esze és fantáziája igen, ezért oldotta meg így a dolgot. Muszáj ragaszkodnunk hozzá? Gondolkodni is lehet ám, kedves asszonytársak, nem csak szolgai módon másolni a receptet...
weberjuli 6 évvel ezelőtt
Gondolom, igen. Mirza, szerintem túl meleg a sütő, azért barnul meg. Próbáld max. 100 fokon, esetleg tovább szárítani! A karácsonyi habcsók így fehér marad...
Gonda Erzsébet 6 évvel ezelőtt
Ugye jól gondolom , hogy a fél kávéskanál porcukor vaníliacukor akar lenni?

Hasonló Receptek

Magazin