Elkészítés: A tojásfehérjét tegyük keverőtálba egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett adjuk hozzá a kristálycukrot (porcukrot is adhatunk hozzá, de a kristálycukortól keményebb lesz a hab). Addig verjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a kukoricakeményítőt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.
Egy sütőpapírra kanalazzuk rá a kemény habot, formázzunk belőle kb. 26 cm-es kört, kanállal kis csúcsokat is formázzunk rá.
Helyezzük 100-120 fokra előmelegített sütőbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. Ezután vegyük ki a sütőből, óvatosan emeljük le a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
A krémhez a tejet keverjük össze a vaníliaaromával, és melegítsük forráspontig. Az egész tojásokat és a tojássárgát keverjük habosra 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral, és gőzfürdő fölött - állandó keverés mellett - csorgassuk hozzá a meleg tejet. Kézi habverővel addig keverjük, míg pudingszerűen besűrűsödik. Ekkor vegyük le a gőzről, majd hűtsük ki.
A mascarponét keverjük simára a maradék cukorral, és apránként keverjük hozzá a kihűlt vaníliakrémet.
Tálalás előtt kanalazzuk a Pavlova torta tetejére a mascarponés vaníliakrémet, majd ízlés szerint pakoljuk rá a gyümölcsöket. Csorgassuk meg olvasztott csokoládéval, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.