Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almakrémes pavlova

90 perc
egyszerű
költséges
4 adag
Hozzávalók
  • A pavlova hozzávalói:
  • 6 db tojásfehérje (nagy)
  • 35 dkg porcukor
  • 1 ek étkezési keményítő (púpozott)
  • 1/2 tk ecet (10%-os)
  • csipet só
  • Karamellizált alma hozzávalói:
  • 4-5 db édes alma
  • 3-4 ek barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tk vaj
  • Almás mascarponekrém hozzávalói:
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl cukrászhab (v. habtejszín)
  • 5 dkg étcsokoládé

Elkészítés

  1. A tojásfehérjét egy keverőtálba tesszük, majd megszórjuk egy csipet sóval, és robotgéppel elkezdjük habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, és addig keverjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor, állandó keverés mellett, először hozzácsorgatjuk az ecetet, majd apránként beleszórjuk a keményítőt, és  még 1-2 percig keverjük, hogy jó kemény habot kapjunk.
  2. Két sütőpapírra három 20 cm-es kört rajzolunk, majd elosztva rákanalazzuk a kemény habot, és megformázzuk meg. 90-100 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, majd  kb. 60 percig szárítjuk. Ezután lekapcsoljuk a sütőt, és csukott ajtónál még 30 percig hagyjuk száradni. (Én légkeverésnél 90 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni.)
  3. Kivesszük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan alányúlva, leemeljük a papírról. Az almát meghámozzuk meg, elnegyedeljük, kivágjuk a magházat, majd vágjuk kisebb darabokra vágjuk.
  4. Egy serpenyőbe beletesszük a barnacukrot, a vaníliás cukrot, hozzáadjuk a feldarabolt almát, a vajat, szórjuk meg a mézeskalács fűszerkeverékkel, és keverjük alaposan össze. Közepes lán közben többször keverjük meg, hogy a fűszeres-cukros lé mindenhol bevonja az almát. Addig karamellizáljuk míg az alma félpuhára párolódik, és szinte teljesen elpárolog alatta az almalé. Ezután hűtsük ki, majd tegyük félre az alma felét, a maradékot pedig botmixerrel pépesítsük.
  5. A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és keverjük habosra. Ezután adjuk hozzá az almapépet, és szintén keverjük alaposan össze. A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az almás-mascarponekrémhez.
  6. Helyezzük tálcára az egyik habcsóklapot, majd kenjük rá a krém 1/3 részét, és szórjuk rá a félretett karamellizált almából. Ezután helyezzük rá a második habcsóklapot, és szintén kenjük meg a krémmel, és szórjuk meg az almával. Végül helyezzük rá az utolsó habcsóklapot, kenjük rá a maradék krémet, halmozzuk rá a maradék almát, csorgassuk rá az olvasztott csokoládét, és szórjuk meg őrölt fahéjjal.

Megjegyzés

Az elkészült Pavlovát rögtön tálaljuk, mert különben a krémtől a habcsók felpuhul. Előre is dolgozhatunk, megsüthetjük (kiszáríthatjuk) a habcsóklapokat, elkészíthetjük a krémet, és majd csak tálalás előtt állítsuk össze a tortát. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss