Először elkészítjük a karamellszirupot. A cukor felét (5 dkg) magasabb falú edénybe tesszük, és közepes hőfokon megkaramellizáljuk. Ezután óvatosan a karamellhez adjuk a forró vizet és a citromlevet. Elkeverjük, és tovább melegítjük.
Amikor a karamell teljesen feloldódott a vízben, hozzáadjuk a maradék 5 dkg cukrot is. Ezután közepes hőfokon addig főzzük a szirupot, amíg sima, mézszerű nem lesz. (Lehűlve sűrűsödni fog, így ha már most nehezen nyúló lenne, kevés vizet még hozzáadhatunk.) Szobahőmérsékletűre hűtjük.
A natúr kukoricát lefedett lábasban, közepes hőfokon kipattogtatjuk. A sajttorta alapjához ebből két bögrényit morzsányi darabokra aprítunk. 3 dkg olvasztott vajat, 1-2 evőkanálnyi karamellszirupot és egy csipet sót adunk hozzá, összekeverjük. A kukoricás masszát a választott formá(k)ba szedjük és összetömörítjük. (Négy darab 7,5 cm-es átmérőjű formát használtam). Hűtőbe tesszük.
A krémhez egy kisebb edényben 2 dkg vajat olvasztunk, majd elkeverjük egy nagy bögrényi pattogatott kukoricával. Hozzáadjuk a tejszínt és felmelegítjük, néhány percig alacsony hőfokon gyöngyöztetjük. Félrehúzzuk, botmixerrel áttörjük, majd állni hagyjuk. 15 perc elteltével átszűrjük, ügyelve, hogy a pattogatott kukoricából jól kipréseljük a folyadékot. Az ízesített tejszínt hűtőbe tesszük.
A már hideg tejszínt habfixálóval habbá verjük. A mascarponét krémesre keverjük, hozzáforgatjuk a tejszínhabot, majd ízlés szerint porcukorral édesítjük. A krémet a pattogatott kukoricás alapra szedjük és hűtőbe tesszük 1-2 órára. A formákból kivéve a maradék karamellsziruppal meglocsolva tálaljuk.
A díszítéshez az alaphoz készített masszából keveset kiveszünk, és 180 fokos sütőben ropogósra sütjük. (Ez opcionális.)