Pásztorpite

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A földszinthez :)
  • 50 dkg darált hús (birka, sertés vagy marha)
  • 1 ág rozmaring aprítva
  • 2 ág kakukkfű aprítva
  • bors
  • 5 dl paradicsompüré
  • 5 dl húsleves alaplé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál Worcestershire szósz
  • 1 dl száraz vörösbor
  • olívaolaj
  • 1 nagy sárgarépa
  • Az első emelethez:
  • 50 dkg főtt-tört burgonya
  • 5 dkg sajt + 5 dkg sajt
  • bors
  • 2 tojás sárgája

Elkészítés

    Elkészítés: Az alsó részhez az olajon megpárolom a húst, hozzáreszelem a fokhagymát, a vöröshagymát és a répát. Sózom és borsozom. Majd hozzáadom a rozmaringot és a kakukkfüvet, a paradicsompürét és a bort. Most körülbelül 5 percig rotyogtatom, végül a húslevest hozzáöntöm. Még 10 percig főzöm, hogy sűrűbb legyen. Majd két edény aljába halmozom és elkészítem a tetejét.

    A főtt-tört burgonyát összekeverem a sóval, borssal, tojássárgákkal, végül hozzáreszelem a sajtot is. Mindezt az előre kiporciózott húsra kenem. A tetejét még 5 dkg sajttal megszórom.

    20 percig sütöm közepes fokozaton, utána csak el kell merülni a finom ízekben.

Megjegyzés

Jellegzetes étke a pásztorpite (angolul: Shepherd*s pie) angol barátainknak. Egyáltalán nem nehéz az elkészítése, de annál nagyobb ízkavalkádot kapunk cserébe. Az én receptem alapja egy Gordon Ramsay adaptáció. Szinte teljesen azonosan készítem, kivéve a darált bárányhúst. 1885-re visszamenőleg találtak írásos nyomot a pásztorpite történetére, tehát nem egy mai gyerek.

Tóth-Nacsa Ágnes
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Simon Mira 4 évvel ezelőtt
Már többször is elkészítettem, nagyon finom.Köszi a receptet! Mira
Tóth-Nacsa Ágnes 5 évvel ezelőtt
Igen, ez a Gordonféle változat egy kis változtatással. Igaz én csak filmet láttam és az alapján készítettem el. Túl van ez is egy picit misztifikálva. Egyszerű és finom.
Juhászné Szabó Erzsébet 5 évvel ezelőtt
Tudtommal Gordon Ramsey állandó \"lova\" a pásztorpite. Szerintetek ez ugyanaz?, mivel nem tudtam a műsoraiban teljesen ellesni a recipéjét, viszont nagyon szeretném kipróbálni, hogy mitől vannak annyira odáig, hogy egy 12 Michelin csillagos shéfnek az legyen egy étterem ismérve, hogy mennyire jól készítik ezt a fogást. Kérem válaszoljon valaki!!!!!! Köszi

Hasonló Receptek

Magazin