Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és ropogósra sütjük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk az őrölt paprikával, és alaposan elkeverjük.
A lábast visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a megtisztított, felaprított vörös és fokhagymát, a meghámozott, kisebb kockákra vágott burgonyát, a meghámozott, felkarikázott kolbászt és a megtisztított, felkarikázott zöldpaprikát. Összepirítjuk, felöntjük egy kevés vízzel, és fedő alatt 10 percig pároljuk a szalonnás-kolbászos alapot.
A sűrített paradicsomot a lábasba tesszük, hozzáöntjük a szűrőbe téve leöblített bulgurt, elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Sóval, borssal ízesítjük, majd addig főzzük, amíg a bulgur és a burgonya teljesen megpuhul. Ha szükséges, közben pótoljuk az elpárolgott folyadékot. A pásztorbulgurt aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Saláta és savanyúság illik hozzá. Melegítve, másnap még finomabb.