Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pastitsio (Görög makaróni sajtszósszal)

MME MME
4 4.6/5
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 6-8 személyre:
  • 1 nagy hagyma,
  • 2 evőkanál napraforgóolaj,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 75 dkg sovány darált marhahús,
  • 6 dl húsleves (1 leveskockából),
  • 1 doboz (4 dl) paradicsomlé,
  • 2 dl száraz vörösbor,
  • 1 fahéj,
  • 1 babérlevél,
  • 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem,
  • 1 kávéskanál szárított oregano,
  • frissen őrölt fekete bors,
  • 50 dkg makaróni,
  • 2 evőkanál parmezán sajt,
  • 7 dl sajtmártás
  • Ez utóbbihoz:
  • 1 tojás,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 3 dkg vaj,
  • 5 dl tej,
  • 10 dkg reszelt sajt,

Elkészítés

Elkészítés: Elkészítjük a sajtmártást. A tojást és a lisztet habverővel összekeverjük, fölengedjük a tejjel, beledobjuk a vajat, és tűz fölött habverővel állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Akkor tesszük bele a sajt felét, ezzel felforraljuk, majd a gőzről levéve beletesszük a sajt maradékát, és megsózzuk.
Felhevítjük az olajat, megfonnyasztjuk benne a megtisztított, finomra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát, majd beletesszük a darált marhahúst, s addig kavargatjuk, míg meg nem változik a színe. Hozzáöntjük a húslevest, a paradicsomlét, a bort, és forrásig keverjük. Lejjebb vesszük a lángot, s lassú tűzön összefőzzük az ízesítőkkel és a fűszerekkel. Körülbelül negyvenöt perc után, amikor készre főtt, levesszük, ha szükséges, ízesítjük.
Közben megfőtt a félbevágott makaróni. Hozzákeverjük a húsos mártást, olajjal kikent nagy tűzálló tálba tesszük. Hozzáadjuk a sajtmártást, megszórjuk parmezán sajttal. Negyvenöt percig, illetőleg addig sütjük, míg meg nem pirul. Amikor kivesszük a sütőből, öt-tíz percig állni hagyjuk. Szeletekre vágva tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss