Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pástétom csiperkegombából

A pástétomok általában gazdag, laktató fogások. Rendszerint valamilyen sütőformában, olykor tésztába burkolva sütik, gőzölik, és nem is ritkán bőséges zsiradékkal kínálják. Lehet-e könnyű pástétomot készíteni, ami őrzi a pástétom jellegét, mégsem nehéz, se nem zöldség, se nem hús? Hát persze!

Jóllehet a hüvelyesek és zöldségfélék kombinációjából is igen változatos pástétomok készülhetnek, ezeknél nagyon figyelni kell az összetevők fűszerezésére és társítására, hogy se túl domináns ne legyen egyik vagy másik összetevő, se túlságosan szárazra ne sikerüljön a végeredmény. A leghíresebb pástétom persze minden kétséget kizáróan a nagy hagyományú foi gras – magyar megfelelője: a libamáj zsírjában. Igencsak masszív eledel, nem is minden esetben jelent homogén pástétomot.

A pástétom, készüljön bármiből, struktúrájából adódóan alkalmas a szeletelésre, de arra is, hogy kenyérre kenve fogyasszuk. A kellemes, egyszerre szeletelhető, igény szerint kenyérre kenhető állagot azonban nem csupán szárnyasmájból készült pástétom esetében lehet elérni – még akkor sem, ha a végeredmény megszólalásig (ez esetben: kóstolásig) hasonlít rá. Arra gondoltam, készüljön ezen a héten pástétom gombából! Nem akármilyen csemege lett. Aki még nem kóstolta, de kedveli a különleges, mégis könnyű fogásokat, feltétlenül próbálja ki!

Régóta foglalkoztatott, miként is lehetne olyan pástétomot kínálni, ami egyszerre karakteres, viszonylag gyorsan elkészíthető, de nélkülözi a nehéz zsiradékokat, és még azok sem panaszkodnak rá, akik húskedvelők, de a húsfogyasztástól tartózkodók is örömüket lelik benne. Az igazi átváltozó művészként is működő fehér csiperke remek alapanyag könnyű, de mégis rafinált pástétom készítéséhez. Az eredmény sem maradt el a várakozásoktól! Nem is túlzás, hogy pompás lett – még ha nem is a legfotogénebb „ételmodell”.

Fontos, hogy a pástétomhoz a gombát előzetesen meg kell pirítani, és hozzá illő fűszerekkel finomítani. A többit szinte elvégzi a sütő.

Hogy a kellemesen fűszerezett, mégis puha pástétom tökéletes ízélményt jelentsen, egy kevés aranyló morzsával is meghintettem, így némi ropogós réteggel is gazdagodott. A tálaláshoz sem kell semmi különös, némi friss, reszelt sárgarépával, valamint csemege uborkával kínáltam.

Bármilyen meglepő, a csiperkepástétom megszólalásig emlékeztet egy májpástétomra, de tényleg csupán első ránézésre. Az ízei egészen új dimenziókat jelentenek. Langyosan, hidegen egyaránt pompás!

Csiperkepástétom aranyló morzsával

Hozzávalók:
1 kisebb vagy ½ fej nagyobb vöröshagyma
30 dkg csiperkegomba
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál mediterrán fűszerkeverék
½ mokkáskanál cayenne-i bors
1 teáskanál porrá őrölt rozmaring
1 db szikkadt zsemle
1 db nagyméretű tojás
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál szarvasgombás olívaolaj (elhagyható)
ízlés szerint: só, bors
A morzsához:
2-3 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
2 dkg vaj
A tálaláshoz:
bármilyen saláta vagy csemegeuborka
 
Elkészítés: A hagymát apróra kockázom, a csiperkét felszeletelem. A zsemlét vízbe áztatom, majd kinyomkodom. Az olajon üvegesre pirítom a hagymát, majd hozzáadom a csiperkét, a fűszereket, és néhány perc alatt megpirítom. A kinyomkodott zsemlét a pirított gombával, a szarvasgombás olívaolajjal és a tojással keverőtálba kanalazom. Botmixerrel pürésítem.
Egy pástétom- vagy felfújtformát sütőpapírral bélelek. Ebbe kanalazom a pástétomot, 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütöm. Ez a mennyiség nagyjából 1 l űrtartalmú formában sül tökéletesre.
Mikor elkészült, néhány percet a formában hagyom. Közben a vajon aranyszínűre pirítom a morzsát. Egy kevéssel meghintem a még meleg pástétom alját, majd tálra fordítom, és a tetejét, oldalát is meghintem a morzsával.

A kellemes fűszerezésnek és persze a szarvasgomba-olajnak is köszönhetően nem mindennapi fogás, mégsem bonyolult az elkészítése.

Langyosan, hidegen tálalom. Salátával vagy csemege uborkával is remek, könnyű előétel, vacsorafogás.

Ezek is érdekelhetnek

Friss