Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Csillagformában sült kakaós kalács

Hozzávalók

  • 10 dkg rétesliszt
  • 40 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 6 dkg vaj (olvasztott)
  • 1 ek olaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 ek kakaó
  • 1 csipet só

Elkészítés

    1. Az élesztőt egy kevés, langyos tejben felfuttatjuk. A liszteket mély tálba szitáljuk, a halom közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a felfutott élesztőt, kevés liszttel elkeverjük, és újabb 10 percig kelni hagyjuk. 
    2. Közben meglangyosítjuk a 2 dl tejet, felolvasztunk benne 4 dkg vajat, 1 ek olaj at, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. A kovászos liszthez öntjük a tejes keveréket és a 2 db felvert, egész tojást, és szép, fényes tésztát gyúrunk belőle.
    3. Ha kidolgoztuk, megfelezzük, és az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaót, amivel még egyszer jól átgyúrjuk a tésztát, majd kb. 30 percig kelni hagyjuk. (Ha van kenyérsütő gépünk, akkor ez egyszerűbb.)
    4. Amikor megkeltek, egy nagyméretű gyúródeszkán nagyon vékonyra nyújtjuk mindkettőt. A fehér tésztát alulra tesszük, megkenjük a 2 dkg olvasztott vajjal, ráhelyezzük a kakaós lapot és mint a piskótát, jó szorosan feltekerjük. 3 részre vágjuk és belecsúsztatjuk a csillagormákba, ráhelyezzük a zárókupakokat és 40 percig kelni hagyjuk. Ez idő alatt szépen "megteltek" a formák a kalácstésztával.
    5. Formástul tepsibe rakjuk őket, és 35 percig, 180 fokon sütöttjük. Ekkor levesszük a formák végéről a kupakokat, 15 percig hagyjuk, hogy hűljenek, majd simán kicsúsztattjuk a csillag formájú kakaós kalácsokat a formákból.

     

Megjegyzés

A formákat elsősorban webshop-okban lehet beszerezni. Érdemes, mert semmihez nem hasonlítható a friss kalács íze, illata

Bodnár Éva
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin