Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Párolt zöldség hagymabolondoknak (is)

default user icon
1 4.4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 7-8 dkg vaj vagy 1 dl olaj (terítse be a lábost alul, nem szabad csupasz foltnak maradnia!)
  • 3 közepes, de inkább nagyméretű, karikára vágott vöröshagyma
  • 1-2 fej(!) közepes méretű fokhagyma
  • 1,7-2 kg fagyasztott zöldség (fő összetevők: sárga répakocka, kukorica, zöldborsó, kelbimbó, szoktam beletenni még brokkolit és karfiolt, apróra vágott csiperkegombát egy-két paradicsomot és egy gerezdekre vágott almát)
  • 3 teáskanál só
  • 1 csokor aprított petrezselyem
  • Ízlés szerint:
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 1 kávéskanál borsikafű
  • pici őrölt bors

Elkészítés

    Elkészítés: Keresek egy igen nagy fenekű lábost (nem fazekat), amiben kényelmesen meg tudom forgatni ezt az irdatlan mennyiségű (valójában csak annak tűnő) zöldséget. Fontos, hogy meglegyen a fedele. Beleteszem a vajat (vagy olajat), majd félreteszem. Begyújtom a gázt, takarékra állítom, majd ráteszek egy platnit (lángterelőt), hadd melegedjék át, amíg előkészítem a hagymát és a zöldségeket. Ha megvagyok a hagymával, zsupsz be a lábosba, s máris felteszem a tűzre.
    "Nem kell megpirítani? - Nem bizony!
    Fakanállal (a lyukas jobb) átforgatom a hagymát, majd szép sorjában beleöntöm a fagyoskodó zöldségeket.
    "Nem kell kiolvasztani előtte?" - Nem bizony!
    Átforgatom ezt a díszes-illatos kompániát (ezt akkor csináltam jól, ha kíváncsiskodó hagymakarikákat is látok felül), 3 teáskanál sóval nyakon öntöm, ismét átforgatom, majd rátéve a fedőt, egy időre elbúcsúzom tőle. Iszom egy fröccsöt (ez el is maradhat), és pihenek.

    Fél óra múltán szépen átforrósodik, ezután negyedóránként megkevergetem, ügyelve a karfiolra és a brokkolira, hogy megőrizze szépségét. Amikor a főzemény jócskán összeesett, beleteszem a fűszereket. Ha nagyon sok levet eresztene, fedő nélkül is főzöm. Akkor igazán finom, ha minden teljesen puha - érdemes kóstolgatni. Ehhez általában 1,5 órára van szükség.

Megjegyzés

Egyik nagy kedvencünk ez az étel. Majonézzel tálalom, vagy sült hagymakarikát, sült oldalast adok mellé, de önmagában is nagyon finom.

pistuc
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

pistuc
Megjegyzés: karfiolból és brokkoliból is mélyhűtöttet használok. Ma ismét megfőztem; és néztem az óramutatót is: bizony több mint két óra volt a teljes főzési idő. Egyébként nem baj; ha egy kicsit szétesik a zöldség; annál szaftosabb lesz. Jó étvágyat hozzá!

Hasonló Receptek

Magazin