Párolt káposzta

default user icon
10 3.3/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 közepes fejeskáposzta (vörös vagy fehér)
  • 1 nagy hagyma
  • 5 dkg (1 púpozott evõkanál) porcukor
  • 1 dl 10%-os ecet
  • 3 dl víz
  • 1 csapott mokkáskanál ôrölt kömény
  • olaj

Elkészítés

    Előkészítés: A káposztát legyaluljuk és besózzuk, hogy *megizzadjon* (min.15 perc). A hagymát felkockázzuk. A vizet és az ecetet összekeverjük.

    Elkészítés: Olajon megkaramellizáljuk a porcukrot, hogy aranybarna legyen. Hozzáadjuk a hagymát, de nem pirítjuk meg, csak megfuttatjuk. Ha a káposzta sok levet eresztett, enyhén kinyomkodjuk, ha nem, akkor az egészet a hagymához adjuk, megszórjuk az őrölt köménnyel, és jól összekeverjük. Hozzáöntjük az ecetes víz 3/4 részét, a másik 1/4 részt félretesszük szükség esetére (ha elfőne a leve, és még nem puha a káposzta), majd megsózzuk. Kis-közepes lángon fedő alatt, gyakran kavargatva addig pároljuk, amíg a káposzta megpuhul, ez kb. 1 óra, de min. 45 perc. Ha a káposzta megpuhult, fedő nélkül még 5 percig pirítjuk. Sültekhez kínáljuk (liba, kacsa, sertés).

Megjegyzés

Az ecet-víz mennyiség és arány mindig ugyanannyi, még ha növeljük a többi hozzávalót, azaz pl. nagyobb is a káposzta, több a hagyma... Anyukámtól tanultam, aki az anyukájától tanulta, az meg az én dédnagymamámtól tanulta. Szóval: bevált recept, nem lehet elrontani.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Bagó Gyöngyi 2 évvel ezelőtt
Én most találtam meg ezt a receptet. Nagyon finom. Viszont még tettem bele ecetet,és egy kis köménymagot is mert nekem úgy izlik.
Bencsik Kriszta 3 évvel ezelőtt
Megcsináltam, én is kevesebbet, csak fél pálinkáspohár ecetet+másik fele vizet raktam hozzá és nekem így volt finom. Köszi a receptet!
Muth Antalné 3 évvel ezelőtt
köszönöm a receptet,kicsit kevesebb ecetet tettem bele.
Ballabás Brigitta 4 évvel ezelőtt
én fehérborecettel csinálom, isteni lesz...sokkal finomabb mint sima ecettel :)
Kovács bea 5 évvel ezelőtt
nekem is savanyú lett elsőre. :( most sokkal kevesebbel csináltam, így jó lett. :)
Holc Katalin 6 évvel ezelőtt
köszönöm, nekem nagyon finomra sikerült!
6 évvel ezelőtt
Imádom a savanyú dolgokat! ;)
Szabóné Magdi 6 évvel ezelőtt
Egy kicsit kevesebb ecettel kell csinálni mert így nekem savanyú!
jammy 7 évvel ezelőtt
Nekem így nagyon savanyú lett, pedig nem is öntöttem bele az összes ecetes vizet. Legközelebb jóval kevesebb ecetet keverek a vízhez. Amúgy jó a recept, finom.
Baloghné Gara Irén 8 évvel ezelőtt
Mivel az ecet jelentősen hátráltatja a káposzta puhulását, én csak a párolás befejezése előtt teszek hozzá ecetet. A recept szerint /épp kipróbálás alatt/ lényegesen tovább tart a párolás, így maradok a régi hbevált receptnél.

Hasonló Receptek

Magazin