Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Parmezános polenta erdei gombákkal

MME MME
4.5/5
30 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Egy magasfalú lábasban kb. 6 dl vizet felforralunk, forrás után 1 csapott teáskanál sót adunk hozzá, majd folyamatos kevergetés mellett, közepes lángon elkezdjük lassan a vízhez önteni a kukoricadarát. Viszonylag hamar magába szívja a dara a vizet és elkezd sűrűsödni, ezért ügyeljünk rá, nehogy leégjen. Addig kell főznünk, amíg a szemek megpuhulnak, és ha megkóstoljuk, már nem ropognak a fogunk alatt. Időközben sózzuk, borsozzuk, és amint sűrűsödik, decinként adunk hozzá tejet, amíg teljesen megpuhul. A legvégén 2-3 diónyi vajat és reszelt parmezánsajtot adunk hozzá, hogy finom krémes legyen.

Ezalatt egy serpenyőben 8 dkg vajat olvasztunk, finomra vágott vöröshagymát futtatunk meg rajta, majd belereszelünk kevés fokhagymát, ehhez adjuk a nagyobb darabokba (2-3 cm) vágott gombát, rázogatva forgatjuk – fakanállal könnyen összetörnénk a gombát – sózzuk, borsozzuk. Kevés levet ereszthet, ezt főzzük el róla, majd aprított petrezselyemmel és citrom reszelt héjával ízesítsük, friss, pikáns ízt kapunk.

Forrón tálaljuk a polentát, ennek tetejére halmozzuk a gombaragut.

Megjegyzés

A gomba lehet fagyasztott vagy szárított is. Ha szárítottat használunk, áztassuk be előtte fél órára forró vízbe.

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek