Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Parmezános bundában sült tengeri halfilé kapros uborkaraguval

Ez a fogás már az én továbbfejlesztett változatom, mármint ahhoz képest, amit 14-15 évvel ezelőtt láttam és kóstoltam egy remek francia séf jóvoltából, aki mellesleg Németországban tevékenykedett.
Parmezános bundában sült tengeri halfilé kapros uborkaraguval

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg tengeri halfilé
1 l étolaj (a sütéshez)
A parmezános bundához:
5 evőkanál liszt
2 db tojás
2 dl sör
3 evőkanál reszelt parmezán
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
½ citrom leve
1 teáskanál só
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
Az uborkaraguhoz:
4 db kígyóuborka
½ fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
1 dl fehérbor
2 dl tejszín
1 evőkanál keményítő
1 csokor kapor

1. A bundához az összes hozzávalót egy keverőtálba tesszük, és sűrű palacsintatészta állagúra keverjük.
2. Az uborkát meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és egy evőkanál segítségével kikaparjuk a magokat, majd 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
3. A hagymát, a fokhagymát finomra vágjuk, és a felhevített vajon megfonnyasszuk, felöntjük a fehérborral, és beforraljuk.
4. Az uborkaszeleteket hozzárakjuk, felengedjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, ha felforrt, vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.
5. A halfiléket előkészítjük, sózzuk, lisztben megforgatjuk, majd a parmezános masszába mártjuk, és bő, forró olajban szép aranysárgára sütjük.
6. A finomra vágott kaprot csak a tálalás előtt keverjük bele az uborkaraguba, hogy friss íze megmaradjon.

Tipp: egy kis ánizslikőrrel megbolondíthatjuk az uborkaragut...


Az eredeti ételről

Az eredeti verzió úgy szólt az a la carte étlapon, hogy „Grüne Heringe”, vagyis zöld heringek, ami magában foglalta az uborkaragut és a réteslisztben ropogósra sült friss heringeket. Ezeket frissen szállították jégen, és ezután úgy készítettük el őket, mintha csak keszegeket sütne az ember. Egyébként paprikás lisztben sült keszeggel is jól összehozható ez a ragu...

Az uborkáról

Az uborkáról talán sokan mindent tudnak, de kevés olyan magyar emberrel találkoztam, aki mártásként vagy akár főzelékként, raguként is el tudta volna képzelni. Volt olyan is, aki tökfőzeléknek nézte/érezte, és nem is tévedett nagyot, hiszen az uborka és a tök rokonok. Ezért hasonlóképpen ízletes, kaporral is könnyedén elkészíthető, savanykás étel az uborkamártás.
Az uborkaraguról még annyit, hogy érdemes kevés hőkezeléssel (vagyis rövid főzési idővel) készíteni. Maradjon csak roppanós az uborka, ugyanis a forralás után állaga megváltozik, részben nagy víztartalma miatt; és ugyanezért viszont nagyon gyorsan el is készül.
Vegetáriánusoknak sós túrógombóccal is szenzációs nyári felüdülést jelenthet egy jégbe hűtött Szürkebarát, -barátnő mellett…


A tengeri halfiléről

A tengeri halakról eléggé megosztottak a vélemények itthon, talán a pontynál kedveltebb halat nem nagyon tudok most mondani, de higgyék el, rá lehet szokni, mint minden más jó dologra is. Ma már pedig az sem biztos, hogy a friss hal frissebb, mint a fagyasztott. Élelmiszervizsgálók bebizonyították, hogy a sokkolásos eljárással hirtelen lefagyasztott hal az otthoni felhasználás során - mire az a konyhaasztalra jut - szépen lassan felengedve, frissebb lehet, mint a frissnek kikiáltott piaci áru. Hiszen gondoljunk csak bele, még ha jégre is rakják a feldolgozást követően, akkor is legalább két nap, mire a piacokra jut a hal. Tehát: ésszerű, hogy aki nem annyira bizakodó a tenger gyümölcsei iránt, az ezzel a különleges eljárással fagyasztott halakat is nyugodtan feldolgozhatja.


A bundáról – nyáron is

Mamma, Carlo, Silvio, Fabrizio, Bartolo. E nevek mindegyike egy olasz étteremhez fűződik, ahol átutazóként megfordultam. Itt volt alkalmam látni és ízlelni, hogyan lehet meg ízletesebbé tenni és olasz mentalitásra, életérzésre emlékeztető ízeket előcsalogatni a hagyományosnak mondott „Orly” (sörös tészta) receptjét.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss