Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paris-Brest (égetett tészta mogyorós-csokoládés krémmel)

MME MME
5/5
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • Az égetett tésztához:
  • 4 dkg vaj
  • 6,5 dkg liszt
  • 2 egész tojás
  • kevés víz
  • A cukrászkrémhez:
  • 15 dkg cukor
  • 5 tojás sárgája
  • 10 dkg liszt
  • 7,5 dl zsíros tej
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg csokoládés mogyorókrém
  • Valamint:
  • vaj a kikenéshez
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • porcukor

Elkészítés

Elkészítés: Az égetett tésztához 1,25 dl vizet felforralunk a 4 dkg vajjal. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a lisztet, és egy fakanállal gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük. A tűzre visszatéve alacsony lángon további 1 percig kevergetjük, hogy a tészta kissé kiszáradjon. Ha szükséges 1-1 korty vízzel lazíthatjuk a tésztát. A tűzről levéve hozzákeverünk 2 tojást, és hagyjuk a tésztát kihűlni.

A cukrászkrémhez a tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. Apránként keverjük hozzá a lisztet, majd a tejet szintén kisebb adagokban, folyamatosan csurgatjuk a keverékhez, hogy homogén legyen. Az így kapott keveréket egy tejforralóban, alacsony lángon kb. 5-6 percig főzzük. Egy tiszta tálba átöntve hagyjuk teljesen kihűlni, majd hűtőbe tesszük.

A szobahőmérsékletű puha vajat kikeverjük a mogyorókrémmel, majd az alaposan kihűtött cukrászkrémmel összedolgozzuk. Hűtőben keményre hűtjük a krémet.

A sütőt 250 fokra melegítjük. A sütőtálcát kivajazzuk. Az égetett tésztát habzsákba töltjük, és kör alakban (kb. 25 cm átmérő) kinyomjuk a sütőtálcára, de kedvünk szerint készíthetünk kis köröket is, egyszemélyes süteménynek. A sütőbe toljuk, és aranybarnára sütjük. A sütőt kikapcsoljuk, és a tésztát további 3-4 percig bent hagyjuk, résnyire nyitott ajtók mellett. A sütőből kivéve szobahőmérsékletűre hűtjük.

A keményre hűlt mogyorós krémet habzsákba töltjük. Csillagcsövet használunk. A tésztát, ha már teljesen kihűlt óvatosan keresztben félbevágjuk, és a krémmel esztétikusan megtöltjük. Kevés pirított mandulaszelettel megszórjuk, majd visszahelyezzük a tészta tetejét.

Tálaláskor megszórjuk a maradék mandulaszelettel és kevés porcukorral.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss