Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paraszt kocsonya

120 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • Sóban pácolt hús:
  • 1 db csülök
  • 1 db farok
  • 2 db köröm
  • 1 marék bőr
  • Füstölt hús:
  • 1 db frissen csülök vagy tarja
  • Valamint:
  • 1 fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 10 szem bors
  • 2 cseresznyepaprika

Elkészítés

Elkészítés: A húsokat előző este előkészítjük: a füstölt húst leforrázzuk, a koromtól megtisztítjuk, a sós húsokat hideg vízben átmossuk, szárazra törölve másnapig hűtőszekrényben tároljuk.

Az így elkészített kocsonyahúst 12-15 literes edénybe tesszük, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jól ellepje. Lassú tűzön főzzük. Amikor felforr a lé, leszedjük a habját, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a borsot és a cseresznyepaprikát. Sót csak a főzés vége felé adunk hozzá. Legalább 5 órán át főzzük.

Amikor a hús megpuhult, kiszedjük, a levét leszűrjük, majd kicsit állni hagyjuk. A csontról lefejtett húsokat tányérokba rakjuk, a léről leszedjük a zsiradékot, majd rámerjük a levet a kihűlt húsokra. Kb. 3-4 óra múlva fogyasztható.

Megjegyzés

Családunk kedvenc eledele, téli hónapokban kéthetente főzzük. Mindenkinek megvan a maga tányérja, aszerint kerül bele hús, csont, bőr. Legjobb a disznóvágás után 10 nappal elkészíteni: akkorra a sózott húsok éppen beérnek, lehet füstölni is őket. A többi kocsonyahúst a következő főzésig mélyhűtőben tároljuk. Ha elfogy a hús, lehet venni a hetesnél! Akkor a hozzávalók kicsit módosulnak, egy farok helyett három kell, a sózott csülök helyett combhúst teszünk bele.
- Hyhihi

Ezek is érdekelhetnek

Friss