Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Paradicsomos-túrós lepény

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg gouda sajt (cheddar, trappista...)
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 20 dkg ricotta (vagy krémes állagú túró)
  • 8-10 db paradicsom
  • 1 dl hideg víz
  • őrölt bors
  • bazsalikom (vagy petrezselyemzöld)
  • olívaolaj

Elkészítés

    1. A lisztet összekeverjük 1/2 teáskanál sóval, belemorzsoljuk a vajat, és hozzáadjuk az 5 dkg reszelt sajtot. (Én a lisztet kb. 30 percre betettem a fagyasztóba, hogy jól lehűljön, és ezután adtam hozzá a hideg vajat.) Ezután apránként hozzáöntjük a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal könnyen nyújtható tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagoljuk, majd 30 percre a hűtőbe tesszük.
    2. A ricottát (vagy krémes állagú túrót) ízlés szerint sóval, őrölt borssal és apróra vágott bazsalikommal fűszerezzük, majd belereszeljük a füstölt sajtot, és alaposan összekeverjük.
    3. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk. Ezután az alsó és felső harmadát behajtjuk, majd újra kinyútjuk. Ezt ismételjük meg háromszor.
    4. Egy 25x10x7 cm-es sütőformát kikenjük vajjal, majd megszórjuk liszttel, belehelyezzük a kinyújtott tésztát, majd sütés előtt10 percig a hűtőben pihentetjük.
    5. A hűtőből kivett tészta alját villával megszurkáljuk, előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőfokon kb. 15 percig sütjük. Ha kész hagyjuk kihűlni.
    6. A még langyos tésztára rákenjük a fűszeres-túrós tölteléket, majd kirakjuk a tetejét szeletelt paradicsommal, amit ízlés szerint sózunk, borsozunk.
    7. Ezután visszatesszük a sütőbe, majd 40-45 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve olívaolajjal meglocsoljuk. Tálalás előtt hűtsük langyosra, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin