Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Paradicsomos-húsos lasagne házi tésztából

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Paradicsomos-húsos lasagne házi tésztából

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 257
  • Elküldve: 72

Hozzávalók:

Elkészítés:

A tészta elkészítése nagyon egyszerű: az 50 dkg lisztet 5 tojással és sóval jó alaposan tésztává gyúrjuk. Ez egy elég kemény tészta, nehezen nyújtható. Előnye viszont, hogy nem ragad, így a nyújtást elő lehet segíteni azzal, hogy a tésztát jó szorosan a sodrófára tekerjük, és így görgetve egyszerre több réteget nyújtunk. Ekkora tésztamennyiség körülbelül két nyújtódeszkát foglal el, szóval vagy ketté kell vágni a tésztát, vagy félig nyújtott állapotban előre felkockázni, és a kockákat tovább nyújtani. Én az utóbbi módszert választottam. Amikor már elég vékonyra nyújtottam a tésztát, kb. 5x5 centis kockákra vágtam, és ezeket körülbelül még a duplájukra ki lehetett nyújtani. Fontos megjegyeznem, hogy a lapokhoz vékony tészta kell. Az így készült lapokat forró vízben kell kifőzni. Ha a só kimaradt a tésztából, akkor a víz sózásával nyugodtan lehet pótolni. Érdemes a legelső darabot csak magában kifőzni, és utána eldönteni, hogy kell e még só a vízhez vagy sem. Ebben a tésztában az a jó, hogy nem ragad össze még a vízben sem, és mivel vékony, elég hamar megfő, viszont nem kell attól sem tartani, hogy túlfőznénk, mert a rengeteg tojás nagyon erősen összefogja. Az így készült lapok lesznek az egyes rétegek közötti elválasztók. Én elég vékony szószrétegeket szoktam rakni, így sok tésztát használok, de ez ízlés kérdése, ennél lehet kevesebb tésztalapot is készíteni, ízlés szerint. Ha marad felesleges tészta, azt teljesen ki kell szárítani, és később, mint száraz tészta felhasználható.

A szószhoz először negyed órára - vagy ameddig jólesik - beáztatjuk a 3 dl tejbe az 1 kg marhahúst. A hús nálam az egész tejet benyelte, szóval az én esetemben ez inkább összekeverés, mint áztatás volt. A tej azért jó, mert lágyítja a marha ízét. Ezután a két fej vöröshagymát az olajon megpirítjuk, és hozzáadjuk a marhahúst. A húst kevergetés közben fehérre pirítjuk. Ez körülbelül 20-30 percet vesz igénybe. Nem érdemes nagy lángon főzni, mert ezalatt az idő alatt párhuzamosan ki lehet főzni a tésztát. A szósz főzése során a darált hús darabok egyre kisebbekre esnek majd szét. Mikor már szétestek, megboroszzuk, megsózzuk ízlés szerint, később még lesz lehetőségünk a korrigálásra. Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a vizet, elkeverjük, hozzáadjuk az oregánót és a bazsalikomot kb. 1-1 arányban. Én személy szerint jobban szeretem, ha több az oregánó. A szárított fűszerrel nem kell spórolni, mert ezekből sokkal több kell, mint a borsból. Én összességében borsból 5 késhegynyit adtam hozzá, az oregánóból és a bazsalikomból viszont sokkal több fogyott.

Miután a szószt elég sűrűre főztük, érdemes újra megkóstolni és ízesíteni. Ilyenkor általában egy kevés sót szoktam még hozzáadni, mert a paradicsom elég sót elnyel az ételből. A szószban is ugyanaz a jó, mint a tésztában: szinte bármeddig főzhetjük, csak arra kell ügyelni, hogy ne száradjon ki, de ezt egyébként is észreveszi az ember, mert olyankor elkezdi fröcskölni a forró olajat, ami nem túl kellemes érzés.

Miután elkészült a szósz, fogunk egy megfelelő méretű jénait, az aljára szószt teszünk, majd rá egy réteg tésztalapot, majd megint szószt, és így tovább, amíg kifogyunk a szószból vagy a helyből. A végét szósszal zárjuk, és tetejére sajtot reszelünk. Körülbelül fél óráig kell sütni magas hőfokon, addig, amíg a sajt megpirul a tetején. Vörösborral érdemes tálalni, én például villányi Cabernet Sauvignonnal fogyasztottam. Jó étvágyat!

Megjegyzés:

A lasagnéban az a nagyszerű, hogy nem lehet elrontani, egyedül a sütés, amire érdemes odafigyelni. Az étteremben általában lasagne a la bolognese, amit felszolgálnak nekünk Magyarországon, legalábbis én csak ilyet kaptam. Az az igazság, hogy ezzel a fajta lasagnéval én nem vagyok kibékülve, mert szerintem ennek sósabb ételnek kellene lennie, és nem pedig édesnek, ezért elkészítettem a saját lasagne receptemet. A lényeg, hogy a húsból többet kell használni, mint a paradicsomból, és a só és az oregánó a domináló fűszerek. Ez nem azt jelenti, hogy el kell sózni, hanem azt, hogy nem kell olyan édesnek lennie, mint a bolognai szósznak.

Az igényesen és pontosan leírt receptet, valamint a fotót Laci küldte. Köszönjük!



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 9 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2012. augusztus 13. (hétfő) 17:19
    Ez marhanagy adag! Hány emberre főzted????
Receptválogatás
Tavaszi receptverseny 2015.
Receptversenyünkre május 1-ig ti is nevezhettek! Itt pedig az eddig beérkezett receptekből szemezhettek...
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Rántott süllő majonézes kukoricával Rántott süllő majonézes kukoricával
Fetás-kapros töltött gomba Fetás-kapros töltött gomba
Búzagánica, avagy lisztes sterc Búzagánica, avagy lisztes sterc
Hajtogatott burgonyás pogácsa Hajtogatott burgonyás pogácsa
Rizsfelfújt meggymártással Rizsfelfújt meggymártással
Mogyorós-nutellás szelet Mogyorós-nutellás szelet
Medvehagymás vajkrémmel töltött paprika bacon-köntösben Medvehagymás vajkrémmel töltött paprika bacon-köntösben
Almás palacsintatésztában sült karajszeletek Almás palacsintatésztában sült karajszeletek
Gombás emeletes csirkemell Gombás emeletes csirkemell
Csokoládés marlenka Csokoládés marlenka
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 1 db
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124160_mosogatogep110.jpg Mire ügyelj mosogatógép használatakor?

Évente sok-sok órányi időt töltünk mosogatással. Ha ezt inkább gépre bízod, akár két hétnyi szabadidőt is nyerhetsz!

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124154_balkon110.jpg Paradicsomot a balkonra!

Unod a zöldséges standok áruit? Szeretnél egy kicsit magad is kertésszé válni? Íme néhány tipp, hogy tudsz igazi zöldség oázist…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124043_spanyol-110.jpg Viva, Espana!

A magyar gyomornak nem idegen a spanyol konyha, hiszen sűrű levesek, tartalmas húsok, fűszeres ételek jellemzik. És nagyon finom…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124156_viz110.jpg Víz, víz, tiszta víz

Napjainkban egyre többen már csak ásványvizet isznak, pedig az itthoni víz szolgáltatással semmi baj nincs. Íme néhány hasznos…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124150_allergia110.jpg Virágoskert allergiásoknak

Érzékeny vagy a pollenekre? Nyűgnek éled meg a kiskerted? Válassz okosan virágokat a ház köré!

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124148_takaritas-110.jpg Vizes helyiségek takarítása

A konyha és a fürdőszoba a lakás neuralgikus pontjai. Sehol sem gyűlik össze olyan gyorsan a kosz, és sehol sem olyan zavaró. A…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124141_sarkantyuka-110.jpg Sarkantyúka salátába és a balkonra

Leginkább kertünk díszeként ismerjük a sarkantyúkát, pedig nagyon finom és egészséges, tehetjük salátába, készíthetünk vele…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124138_haztartasi-gep-110.jpg Meddig használható a háztartási gép?

Bár azt hiszed, hogy egy életre vetted őket, mégis jobb, ha időnként ellenőrzöd: életkoruk rövidebb, mint gondolnád.

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept