Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Paradicsomos-húsos lasagne házi tésztából

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Paradicsomos-húsos lasagne házi tésztából

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 260
  • Elküldve: 73

Hozzávalók:

Elkészítés:

A tészta elkészítése nagyon egyszerű: az 50 dkg lisztet 5 tojással és sóval jó alaposan tésztává gyúrjuk. Ez egy elég kemény tészta, nehezen nyújtható. Előnye viszont, hogy nem ragad, így a nyújtást elő lehet segíteni azzal, hogy a tésztát jó szorosan a sodrófára tekerjük, és így görgetve egyszerre több réteget nyújtunk. Ekkora tésztamennyiség körülbelül két nyújtódeszkát foglal el, szóval vagy ketté kell vágni a tésztát, vagy félig nyújtott állapotban előre felkockázni, és a kockákat tovább nyújtani. Én az utóbbi módszert választottam. Amikor már elég vékonyra nyújtottam a tésztát, kb. 5x5 centis kockákra vágtam, és ezeket körülbelül még a duplájukra ki lehetett nyújtani. Fontos megjegyeznem, hogy a lapokhoz vékony tészta kell. Az így készült lapokat forró vízben kell kifőzni. Ha a só kimaradt a tésztából, akkor a víz sózásával nyugodtan lehet pótolni. Érdemes a legelső darabot csak magában kifőzni, és utána eldönteni, hogy kell e még só a vízhez vagy sem. Ebben a tésztában az a jó, hogy nem ragad össze még a vízben sem, és mivel vékony, elég hamar megfő, viszont nem kell attól sem tartani, hogy túlfőznénk, mert a rengeteg tojás nagyon erősen összefogja. Az így készült lapok lesznek az egyes rétegek közötti elválasztók. Én elég vékony szószrétegeket szoktam rakni, így sok tésztát használok, de ez ízlés kérdése, ennél lehet kevesebb tésztalapot is készíteni, ízlés szerint. Ha marad felesleges tészta, azt teljesen ki kell szárítani, és később, mint száraz tészta felhasználható.

A szószhoz először negyed órára - vagy ameddig jólesik - beáztatjuk a 3 dl tejbe az 1 kg marhahúst. A hús nálam az egész tejet benyelte, szóval az én esetemben ez inkább összekeverés, mint áztatás volt. A tej azért jó, mert lágyítja a marha ízét. Ezután a két fej vöröshagymát az olajon megpirítjuk, és hozzáadjuk a marhahúst. A húst kevergetés közben fehérre pirítjuk. Ez körülbelül 20-30 percet vesz igénybe. Nem érdemes nagy lángon főzni, mert ezalatt az idő alatt párhuzamosan ki lehet főzni a tésztát. A szósz főzése során a darált hús darabok egyre kisebbekre esnek majd szét. Mikor már szétestek, megboroszzuk, megsózzuk ízlés szerint, később még lesz lehetőségünk a korrigálásra. Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a vizet, elkeverjük, hozzáadjuk az oregánót és a bazsalikomot kb. 1-1 arányban. Én személy szerint jobban szeretem, ha több az oregánó. A szárított fűszerrel nem kell spórolni, mert ezekből sokkal több kell, mint a borsból. Én összességében borsból 5 késhegynyit adtam hozzá, az oregánóból és a bazsalikomból viszont sokkal több fogyott.

Miután a szószt elég sűrűre főztük, érdemes újra megkóstolni és ízesíteni. Ilyenkor általában egy kevés sót szoktam még hozzáadni, mert a paradicsom elég sót elnyel az ételből. A szószban is ugyanaz a jó, mint a tésztában: szinte bármeddig főzhetjük, csak arra kell ügyelni, hogy ne száradjon ki, de ezt egyébként is észreveszi az ember, mert olyankor elkezdi fröcskölni a forró olajat, ami nem túl kellemes érzés.

Miután elkészült a szósz, fogunk egy megfelelő méretű jénait, az aljára szószt teszünk, majd rá egy réteg tésztalapot, majd megint szószt, és így tovább, amíg kifogyunk a szószból vagy a helyből. A végét szósszal zárjuk, és tetejére sajtot reszelünk. Körülbelül fél óráig kell sütni magas hőfokon, addig, amíg a sajt megpirul a tetején. Vörösborral érdemes tálalni, én például villányi Cabernet Sauvignonnal fogyasztottam. Jó étvágyat!

Megjegyzés:

A lasagnéban az a nagyszerű, hogy nem lehet elrontani, egyedül a sütés, amire érdemes odafigyelni. Az étteremben általában lasagne a la bolognese, amit felszolgálnak nekünk Magyarországon, legalábbis én csak ilyet kaptam. Az az igazság, hogy ezzel a fajta lasagnéval én nem vagyok kibékülve, mert szerintem ennek sósabb ételnek kellene lennie, és nem pedig édesnek, ezért elkészítettem a saját lasagne receptemet. A lényeg, hogy a húsból többet kell használni, mint a paradicsomból, és a só és az oregánó a domináló fűszerek. Ez nem azt jelenti, hogy el kell sózni, hanem azt, hogy nem kell olyan édesnek lennie, mint a bolognai szósznak.

Az igényesen és pontosan leírt receptet, valamint a fotót Laci küldte. Köszönjük!

Ajánlott receptek



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 9 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2012. augusztus 13. (hétfő) 17:19
    Ez marhanagy adag! Hány emberre főzted????
Receptválogatás
Dinnyét mindenbe! Az összes észbontó recept egy helyen
Az eper és a málna után itt a másik nagy kedvenc: a dinnye. Imádjuk az összes fajtáját! Önmagában is nagyon finom, de grillezve, salátában, sütikben, fagyikban, sőt, még főételekben is isteni.
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Mustáros-fokhagymás sertéssült Mustáros-fokhagymás sertéssült
Grillzöldségek babmártással Grillzöldségek babmártással
Dinnyesörbet Dinnyesörbet
Borsókrémleves sonkával és szalonnával Borsókrémleves sonkával és szalonnával
Gombás-húsos háromszögek Gombás-húsos háromszögek
Almás-túrós torta fél óra alatt Almás-túrós torta fél óra alatt
Zöldséges vendégváró rolád Zöldséges vendégváró rolád
Cukkinis-káposztás rétes Cukkinis-káposztás rétes
Grillezett szafaládé sajttal Grillezett szafaládé sajttal
Töltött batyuk Töltött batyuk
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 1 db
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125395_olaj_vaj_.jpg Kókuszzsír, vaj, olaj, margarin - melyiket mire használjuk?

Olyan sokféle zsiradék létezik: ott a növényi olaj, a kókuszzsír, a disznózsír, a vaj, a margarin... De vajon melyiket milyen…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125393_virsliteszt_osszes_110.jpg A nagy virsliteszt! Kipróbáltuk, melyik éri meg az árát

Nincs szilveszter, mégis úgy gondoltuk, hogy ideje lenne számba venni, melyik is az a virsli, ami megfelelő gasztronómiai élményt…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125377_viz_.jpg Unod a vizet? Csak így szabadna innod ezután - videó!

Vizet muszáj inni, de mi van akkor, ha az ember egy idő után ráun az ízére? Akkor sem szabad cukros gyümölcslevek és üdítők után…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125375_krumplidieta_.jpg Fogyj egy hétvége alatt másfél kilót! Íme a krumplidiéta

Szeretnél egy hétvége alatt másfél kilóval könnyebb lenni? Két hete induló, három részes sorozatunkban könnyen betartható…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125371_puffadas_.jpg Biztos módszerek a kínzó puffadás ellen

Szorít a ruha, rossz a közérzetünk: a kellemetlen hasi teltségérzet sokak mindennapjait megkeseríti. Eláruljuk, mire kell…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125369_vorosbor_salata_.jpg 6 tipp, hogy természetes módon csökkentsd a koleszterinszinted!

Mivel nem okoz panaszokat, sokan nem is tudják, hogy változtatniuk kellene az életmódjukon. Pedig Magyarországon a felnőtt…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125367_programajanlo_110.jpg Csirkepaprikás, lecsó, csoki és sör - szuper augusztusi gasztrofesztiválok

A nyári szünet utolsó hónapjában egyik fesztivál éri a másikat, jobbnál-jobb programokkal várják az itthon nyaralókat, a…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125362_azsiai_konyha_.jpg Az ázsiai konyha legtutibb alapanyagai, melyeket itthon is beszerezhetsz

Az ázsiai konyha rengeteg kiváló alapanyaga kapható itthon is, melyekkel feldobhatjuk a főztünket. Összegyűjtüttök, melyeket…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept