Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paradicsomos-bazsalikomos rizottó

30 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Olívaolajat melegítek közepes lángon, a fokhagymát közben szecskázva aprítom, a koktélparadicsomot negyedelem,
a bazsalikomleveleket apróra vágom. A forró olajba megy a fokhagyma, és röviddel utána a paradicsom, borssal, sóval. Ezekkel egyidőben a leveskockát is feloldom forró vízben (1 kockához 7-8 dl vizet kell adni, hogy a rizst ne kelljen később sózni).

Amikor a paradicsomot 2-3 alkalommal átforgattam kb. 3-5 perc alatt, beledobom a bazsalikomot, de egy keveset díszítésnek elteszek a tálaláshoz. A bazsalikomot csak megfonnyasztom benne.

Az alaplé kész, olívát hevítek egy edényben, megpirítom kicsit a rizst, és lassan adagolva öntöm hozzá az alaplevet, mindig hagyom elfőni róla, és csak akkor öntöm rá a következő 1-1,5 dl-t. A 20 dkg rizs aldente kb. 6 dl levet vesz fel, nem kell megijedni, ha nyálkásnak tűnik, a rizottó így finom.

Leveszem a tűzről, belekeverem a vajat és kb. 3 dkg reszelt sajtot (csak kemény sajt lehet, hogy ne nyúljon, hanem elkeveredjen benne). Ha minden benne van, lefedem 5 percre. Az idő elteltével belekeverem a paradicsomos keveréket, és szinte azonnal tálalom.

A maradék sajt és bazsalikom fejedelmi dísze ennek a könnyű, egészséges, ízletes egytálételnek. Jó étvágyat!

Megjegyzés

Kifejezetten ajánlom azoknak, akik kedvelik az olasz ízeket, és nem akarnak már pizzát vagy lasagnét enni. A rizottó olyan étel, amiben a kreativitást bátran szabadjára lehet engedni. Bármit beletehetünk, az alap az a vajas, pecorinós, húslével főzött rizs.
- Bandita81

Ezek is érdekelhetnek