Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paradicsomos bableves

45 perc
egyszerű
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • 50 dkg zsenge szemes bab (lóbab)
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1/2 l sűrű házi paradicsomlé
  • 1 csokor petrezselyemzöld, néhány levél zeller
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 kisebb paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál házi ételízesítő
  • 1 ek olaj
  • 1 ek világos rozs liszt

Elkészítés

  1. Feltesszük a a babot sós vízbe főni, belekarikázzuk a sárgarépát, petrezselyemgyökeret.
  2. Amikor felforr, leszedjük róla a habot, majd belerakjuk az ételízesítőt, a zellerlevelet, egy egész hagymát, a paradicsomot, a paprikát, a petrezselyemzöldet csokorba kötve és a hagymát (amit, ha belefőtt az íze, kidobunk a levesből).
  3. Amikor majdnem puha a bab, egy serpenyőben olajat hevítünk, rátesszük a lisztet és rántást készítünk, hozzáadjuk a pirospaprikát, felengedjük 2 dl hideg vízzel, majd beletesszük a paradicsomlevet és jól kiforraljuk.
  4. Ezutánn hozzáöntjük a levesünkhöz és összefőzzük. Tálaláskor tejföllel vagy görög joghurttal kínáljuk. 

Megjegyzés

Szeretném bemutatni a magyar konyha remek levesét, ami kevésbé ismert. A Székelyföldön nyáron, kora ősszel gyakran készítették, mert a kertekben volt hozzávaló, olcsó tartalmas leves. (Napjainkban sajnos már kevésbé olcsó annak akinek nincs kertje). Jó étvágyat kívánok hozzá! - BiroSari

Ezek is érdekelhetnek

Friss