- Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma
- 1 duci gerezd fokhagyma
- 10 szem napon érett lédús paradicsom
- 4-5 dl víz
- 1 csipet cukor
- só
- bors
- oregano
- bazsalikom
- kakukkfű
- olívaolaj
- 5 dkg reszelt sajt
- pirítós kenyér

Elkészítés: A vöröshagymát megtisztítjuk, majd finomra aprítjuk, így járunk el a fokhagymával is. A paradicsomokat megmossuk, aljukat x alakban bemetszük, egy tálba helyezzük őket. Forró vízzel leöntjük, majd utána könnyedén lehúzzuk a héjukat és felkockázzuk.
Egy edényben 2-3 evőkanál olívaolajat hevítünk, beletesszük a hagymát és a fokhagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a csipet cukrot, sózzuk, fűszerezzük, és közepes lángon addig melegítjük, míg szétfőnek a paradicsomdarabok. Ekkor felöntjük a vízzel, újraforraljuk, botmixerrel pürésítjük.
Reszelt sajtra és pirítósdarabokra merve forrón tálaljuk.
Tele a piac zamatos, napon érlelt puha paradicsommal. Ezt a szokásosnál is nagyobbra értékelem, mert egy teljes hónapig nem volt részem tisztességes paradicsomban... Nem is volt kérdés, milyen levest készítsek.