Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Paradicsomleves (hagyományos és diétás recept)

default user icon

Hozzávalók

  • A hagyományos változathoz:
  • 5 ek olaj (35 gramm)
  • 3 ek liszt (3 dkg)
  • 50 dkg sűrített paradicsom (vagy 1 kg friss paradicsom)
  • 1 csapott tk só (10 gramm)
  • 1 csapott tk cukor (10 gramm)
  • 1 mk őrölt fekete bors
  • 1 fej hagyma (5 dkg)
  • 10 dkg levestészta (pl. kiskocka vagy betűtészta)
  • A diétás változathoz:
  • 2 ek olaj (14 gramm)
  • 2 ek liszt (2 dkg)
  • 50 dkg sűrített paradicsom (vagy 1 kg friss paradicsom)
  • 1 csapott tk só (10 gramm)
  • 1 csapott tk cukor (10 gramm)
  • 1 mk őrölt fekete bors
  • 1 fej hagyma (5 dkg)
  • 5 dkg levestészta (pl. kiskocka vagy betűtészta)

Elkészítés

    A hagyományos változat:

    1. Az 5 evőkanál olajon sárgára pirítjuk a 3 evőkanálnyi lisztet, majd ha aranysárga lett, a tűzről lehúzva 1 pohár (2 dl) hideg vizet loccsintunk rá és csomómentesre elkeverjük.
    2. Ezután fél liter (500 gramm) sűrített paradicsomot keverünk hozzá, és még egy pohár (2 dl) vizet, 1 kk. sót, 1 tk. cukrot, az 1 kk. őrölt fekete borsot és az 1 fej meghámozott, de egy darabban hagyott hagymát.
    3. Amikor már forró, még 2 pohár vizet teszünk hozzá. Felfőzzük annyira, hogy a benne lévő hagyma színe áttetszővé váljék. Ekkor 10 dkg-nyi levesbe való tésztát, pl. kiskockát főzünk bele.
    4. Ha a tészta megpuhult, kész a leves. Ha túl sűrű lenne, további vízzel hígítható a szimpatikus sűrűségre. Összességében 1 liter legyen a kész leves.

    A diétás változat:

    1. A 2 evőkanál olajon sárgára pirítjuk a 2 evőkanálnyi lisztet, majd ha aranysárga lett, a tűzről lehúzva 1 pohár (2 dl) hideg vizet loccsintunk rá és csomómentesre elkeverjük.
    2. Ezután fél liter (500 gramm) sűrített paradicsomot keve- rünk hozzá, és még egy pohár (2 dl) vizet, 1 kk. sót, 1 tk. cuk- rot, az 1 kk. őrölt fekete borsot és az 1 fej meghámozott, de egy darabban hagyott hagymát.
    3. Amikor már forró, még 2 pohár vizet teszünk hozzá. Felfőzzük annyira, hogy a benne lévő hagyma színe áttetszővé váljék. Ekkor 5 dkg-nyi levesbevaló tésztát, pl. kiskockát főzünk bele.
    4. Ha a tészta megpuhult, kész a leves. Ha túl sűrű lenne, további vízzel hígítható a szimpatikus sűrűségre. Összességében 1 liter legyen a kész leves.

    RAKOTT KARFIOL (HAGYOMÁNYOS ÉS DIÉTÁS RECEPT)>>> 

    CIGÁNYPECSENYE (HAGYOMÁNYOS ÉS DIÉTÁS VÁLTOZAT)>>> 

Megjegyzés

Ha olyan évszakban vagyunk, amikor szabadföldi, igazi finom magyar paradicsomot lehet kapni, akkor élvezetes megoldás, ha 1 kg friss paradicsomot veszünk. Egy „alámerítésnyi” időre lobogó forró vízbe dobjuk, majd kihalászva könnyen, szinte önmagától lecsúszik a héj róla. A meghámozott paradicsomot feldarabolva átdaráljuk (akár paradicsom passzírozó szerkezeten, akár húsdará- lón), majd nem túl finom lyukú szitán áttörjük. Ettől kezdve pont úgy bánunk vele, mint a sűrített paradicsommal.

Ha nyáron van időnk és kedvünk hozzá, hogy télire is „friss” paradicsomból főzhessünk (garantáltan tartósítószer és „E” anya- gok nélkül, akkor készíthetünk több paradicsomot is a fenti módon és felfőzve, kicsit sózva-borsozva forrón üvegekbe rakva száraz dunsztban (=melegítő kosár, vagy dunyhákkal-párnákkal kitöltött láda, vagy az ágy ágyneműtartója) hagyjuk pár napig. Ha friss paradicsomot, vagy saját magunk eltett paradicsomot használunk, nagyon finommá teszi a paradicsomlevest, ha kevés bazsalikomot is adunk hozzá.

Recept és fotó: Kalória tudatos több, mint szakácskönyv (Praxis kiadó, 6250 Ft)

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin