Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paradicsomi étek!

Annak ellenére, hogy a kertemben nincs elég napsütés, és a kertészkedéshez sem marad elegendő idő, mégis megbirkózom a főzéshez szükséges fűszernövények termesztésével. Az ablakomban roskadozó, apró szemű Santa Lucia paradicsomültetvény megérte a fáradtságot: hetekig ettük reggelire, hamar kedvenc lett, és bolgár feta sajttal kilószámra fogyott. Az otthoni paradicsom evése közben mindig a siófoki nagymama kertje jut az eszembe.

2007. szeptember 1., Santa Monica, CA

A Nagyi gondosan ügyelve az unokák egészségére, tömte belénk a frissen szedett, napsütéstől még langyos paradicsomokat. Szegény Mama megöregedett, az idővel a kert is elgazosodott már, az emlék viszont sokáig élni fog... Ő, aki igazán tudta a jelentését a frissnek!

A paradicsom kedvelői imádják az évnek ezt a részét, és ebben a pár hétben mindannyian dugulásig ehetjük magunkat az érettebnél érettebb, legújabb fajtákkal. A kínálat óriási, a paradicsomok serege széles választékban árasztja el a kerteket és a helyi piacokat. Egy pár itteni fajta a santa monicai piacról: Sun Gold, Sweet 100,  Wild Cherry, Brandywine Grape, Riesentraube, Black Cherry, Red Currant és Black Huckleberry.

A friss érett paradicsom alapja a tökéletes tésztaszósznak, de ehetjük friss salátával, élesebb ízű sajtokkal és grillezett kukoricával is. Ehetjük bárhogyan, akár csak harapva, mint egy barackot! A paradicsom táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül elsősorban C-vitamin, de ezen kívül még 11-12 féle vitamin található benne, valamint 1,6 mg karotin.

Legokosabban úgy csinálhatjuk, hogy nem járunk a közértbe. A hűtőszekrényünk feltöltését inkább azokra a napokra hagyjuk, amikor Santa Monicában és Pacific Palisadesben lezárják a főutcát, hogy megnyíljon a “Farmers Market”, a félnapos őrület a friss áruért. Hatalmas a tömeg, de még nagyobb a választék. Többek között, a helyi készítésű sajtokon kívül választhatunk “grass feed” (fűvel etetett, mezőn nevelt) borjút-bölényt-marhát, friss halat, ázsiai zöldségeket, magos lisztkönnyű kenyereket, csírákat, gombákat és friss paraszt tejet is. Tojásból is van vagy 5 féle. Az áru minősége a topon van!

Az óceán felől tíz percre reggeli pára temeti el a sátrakat. A hangulatot cowboy kalapos, sötétbőrű gitárművész tetőzi. Minden piacon van valamiféle zenész, az sem ritka, hogy az idősebbek hippikorszakot idéző mozdulatokkal pörögnek a ritmusra. Elhihetjük: a kaliforniai piacok választéka és hangulata könnyen megbabonázhat valamennyiünket, meghozza a háziasszonyok kedvét az otthoni főzésre, és így a család összes tagja gyümölcsözhet a farmerpiac friss, vitamindús termékeiből. 

A sorok között sétálva eszembe jutnak az aggódó levelek a külföldi szakácskollegáktól. Az írországiak küzdelme a mindennapos problémákkal. (A nyersanyagok elrettentő minősége öldökli a magyar szakácsokat.) Timák Balázs például, aki Enniscorthy városában él és a helyi The Bailey Café-ban dolgozik, hiányolja a magyar zöldpaprikát. Elmondása szerint a beszerzési körülmények meghaladják a Magyarországiakat. “A csirke tápos, a kezedben cafatokra hullik a melle, íze 6 féle fűszer után sincs, a hátszint nem pácolják, minden alapanyag mű…Én szeretem a természetes friss dolgokat, hát az itt nincs!” - panaszolja Balázs.

Tartsatok ki magyar szakácsok, hiszen a változások ideje még messze van! Most a globalizáció „csodálatos hatásait” élvezik a népek.

Ha valami különlegességet keresel arra, hogy maradandóvá tegyél egy késő nyári étkezést, próbáld meg a lassan sült fokhagymás paradicsomot! Ez a technika egyszerű és olyan ízletes eredményt ad, hogy biztos vagyok benne, aki megkóstolja, rögvest hozzáadja a repertoárjához. Rakd a langyos sütőbe a fokhagymás paradicsomot, gyere vissza pár óra múlva, és lélegezd be az aromát :)

A lassan sütés nemcsak az ízeket koncentrálja, karamellizálja, hanem a paradicsom húsának is töményebb szerkezetet ad. Hamar “titkos nyersanyaggá” válnak az így készített zöldségek, használjuk akár egy tésztaféle, saláta, vagy szendvics készítéséhez. Köretként is tálalhatjuk steak mellé, de ehetjük magában is. Hetekig tárolhatjuk hűtőben és fagyaszthatjuk is. A kicsöpögött pompás szaftot is fehasználhatjuk, locsoljuk párolt zöldségekre, vagy akár egy szelet kenyér tetejére. 


A chef ajánlata:

Lassan sült fokhagymás paradicsom

A paradicsomot félbevágjuk, majd tepsibe helyezzük, és olívaolajjal meglocsoljuk. Sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük, apróra vágott fokhagymával és vágott friss kakukkfűvel vagy friss bazsalikommal megszórjuk. Sütőben közepes hőfokon, úgy 2 órán keresztül sütjük.

Néhány ötlet a sült paradicsom elkészítésére:

  • Appetizer Crostini vagy bruschetta: grillezett fehérkenyér szeletek, tetején a félbevágott sült paradicsom.
  • Antipasto: tálald a paradicsomot egy nagyobb tálon, olívabogyóval, parasztsonkával, és parmezánnal.
  • Szendvics: használj bármilyen kenyeret, érlelt cheddar sajtot, ropogós bacon szalonnát, házi készítésű majonézt és természetesen paradicsom szeleteket.
  • Paradicsom mint köret: tálaljuk forrón feta sajttal a tetején, sült báránybordákkal.
  • Keverjük tésztába: vágjuk a kész paradicsomot kockákra és keverjük bele a kifőtt tésztába, adhatunk hozzá kapribogyót, olívabogyót és ajókát.

A sült paradicsom rendkívül ízletes, tömény íze lehetővé tesz,i hogy mindenki kreatívan használhassa a konyhában!

Ezek is érdekelhetnek

Friss