Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paradicsomhab mozzarellával, salátával és bagettel

A habszifont régóta használjuk, leginkább tejszínhab készítésére. A szakácsok korábban is használták más habok készítésére, de az igazi áttörést Ferran Adria spanyol mesterszakácsnak köszönhetjük, aki megújította és modernizálta a habokról alkotott korábbi nézeteinket.

Az úgynevezett espuma - vagy spanyol hab - egyre népszerűbb a világ éttermeiben. Mindent habosítanak, ami rendkívüli lehetőséget kínál a kísérletezésre, ízek kombinálására. A hab készítése nem ördöngösség, néhány dologra kell csupán odafigyelni.

Hogyan készítsünk habot?

A habszifonban ízlés szerint sokféle habot készíthetünk. Akár hideget, akár meleget. A lényeg az, hogy a jellemző zöldség vagy fűszer tejszínnel elkevert pépjét szűrjük át, mielőtt a habszifonba töltjük. Ez nagyon fontos, mert különben eltömődik a szifon csöve.

Fontosak továbbá az arányok is, az alapanyag és a tejszín aránya. A kész massza sűrű tejszín állagú legyen, vagy annál lehet még kicsit sűrűbb is. Rakhatunk bele zselatint is, ha biztosra akarunk menni. Ha beletekertük a habpatront, legalább fél órát pihentessük hűtőben, ha pedig melegen szeretnénk felszolgálni, 60 fokos vízfürdőbe állítsuk. Így a felhabosított ételünk könnyebb, habosabb, jobban emészthető, dekoratívabb, különlegesebb lehet.


Paradicsomhab mozzarellával, salátával és bagettel

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg mozzarella
1 fej jégsaláta
10 dkg  koktélparadicsom
1 dl extra szűz olívaolaj
0,5 dl balzsamecet
15 dkg hámozott paradicsom (passzírozva)
3 evőkanál paradicsompüré
3 lap zselatin
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál porcukor
10 levél friss bazsalikom
1 db francia bagett

Elkészítés:
1. A hámozott paradicsomot, a paradicsom pürét, a 6 bazsalikom levelet, a sót és a porcukrot összekeverjük, leturmixoljuk. Hozzákeverjük az előzőleg beáztatott és kinyomkodott zselatint, majd leszűrjük. Habszifonba töltjük, beletekerjük a patront, és 1 órát pihentetjük.
2. A mozzarellát vékony csíkokra vágjuk. A salátát összeállítsuk (jégsaláta, koktélparadicsom, balzsamecet, olívaolaj, só, bors)
3. A bagettet felszeleteljük, serpenyőben olívaolajon mindkét oldalát megpirítjuk.
4. A salátát kitálaljuk, a mozzarellát ráhalmozzuk, friss bazsalikommal díszítjük, a habbal és a pirított bagettel tálaljuk.

Elkészítés: 30 perc
Fogyasztható: 1 óra múlva




Habvariációk

Előételként készíthetünk libamájhabot friss bagettel. Krémlevesek tetejére is nyomhatunk ilyen habot, például szenzációs a karalábé krémleves medvehagyma habbal, vagy a hideg meggyleves fahéjhabbal.

Salátákhoz és párolt zöldségekhez is kitűnően illenek a zöldfűszeres habok.

Természetesen desszertekhez is kínálhatunk eper-, málna-, ribizli-, vagy őszibarackhabot. A lényeg a pürésítés és az átszűrés. Fogyókúrázók cukor helyett használhatnak édesítőszert is.

Szerencsére ma már a szifonokat készítő és forgalmazó cégek is készítenek olyan receptgyűjteményeket, amik segítenek a modern háziasszonyoknak elrugaszkodni a szokásos tejszínhabtól.


Fontos!

Még valami, 5-10 fokon akár hetekig is eláll, a lényeg az, hogy a szifon csövét mossuk el használat után, mert az bizony bepenészedhet.

Jó habosítás!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss