Hogy miért érdemes otthon szöszmötölni a paradicsom télire elrakásával, tartósításával? Mert olcsóbb, pláne, ha a paradicsomot mi magunk termeljük meg. Aztán, mert egészségesebb, mint a tartósítószerekkel, adalékokkal dúsított bolti paradicsom (tisztelet a kivételnek). És, mert a saját kezünk munkáját élvezhetjük minden alkalommal, amikor felbontunk egy üveg paradicsomlevet. Mert kedvünk szerint fűszerezhetjük is a különböző paradicsomokat.
Néhány alapfogalom, ha eltennéd télire a paradicsomot
Passzírozás
A paradicsom passzírozása lehetséges kézi passzírozóval, de ezzel meglehetősen időigényes a munka, ráadásul általában fröcskölnek, koszolnak is. Szinte minden típusú húsdarálóhoz kapható passzírozó betét, ezekkel akár óránként 50-100 kg paradicsomot is le lehet passzírozni.
Szárazdunszt
A szárazdunszttal kapcsolatban két fontos tudnivaló van. Az egyik, hogy a befőzendő anyagot forrón kell az üvegbe tölteni. Mialatt az üvegeket töltögetjük, hagyjuk a paradicsomot alacsony fokozaton forrni. Az üvegeket jól le kell zárni, meg is lehet fordítani, de nem muszáj. A szárazdunszthoz az üvegeket pokrócba kell bugyolálni, és ebben kihűteni. A pokrócot tehetjük kosarakba is, így könnyebb a mozgatásuk. Figyeljünk arra is, hogy az üvegek teljesen tiszták, csíramentesek legyenek.
Szalicil, nátrium-benzoát, borkősav
Ha lehetséges az első kettő használatát kerüljük el, még kis mennyiségben sincs rájuk szüksége a szervezetünknek. Ha megfelelő üvegeket és rájuk illő fedőket használunk, elegendő a száraz dunszt.
Paradicsomlé készítése házilag
Ez a legegyszerűbb, hiszen csak át kell törni, passzírozni a megmosott, lecsumázott nyers paradicsomot. A levet 15 percet forraljuk, majd tisztára mosott, előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, szárazon dunsztoljuk.
Darabos paradicsom
Vegyünk 5 kiló érett paradicsomot, mossuk meg, szedjük le a szárát és a zöld részeket, majd tördeljük, vágjuk darabokra. Főzzük 20 percig, forrón töltsük üvegekbe, majd szárazon dunsztoljuk.
Ízesített paradicsom
A fentieknek megfelelő a kezdés (mosás, zöld részek kivágása, tördelés, vágás). Adjunk hozzá egy kicsumázott zöldpaprikát, egy-két fej megtisztított vöröshagymát és megtisztított, felszeletelt zellergumót, néhány zellerzöldet, majd főzzük az egészet pépesre. Törjük át, forrón töltsük üvegekbe, kössük le és gőzöljük szárazon.
Így tedd el télire az egész paradicsomot
A még nem teljesen érett paradicsomokat tegyük üvegbe, és öntsünk rá annyi olajat, amennyi ellepi. Kössük le az üveget, és tegyük a kamrába. Akár salátát is készíthetünk belőle télen.
Gyors paradicsomlé házilag
Aki nem akar passzírozással bajlódni és nem zavarja a paradicsom apró magja, készíthet gyors paradicsomlét is. Ez esetben a paradicsomokat megmossuk, és egy almareszelő segítségével egészben lereszeljük, a héja a kezünkben marad, ezt kidobjuk. Egy lábosban feltesszük főni a paradicsomot, forrás után 10 percig kisebb hőfokon rotyogtatjuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy kis olajat töltünk, és szorosan rácsavarjuk a tetőt, majd szárazdunsztba tesszük, és ott kihűtjük.
A paradicsom eltevésének másik egyszerű és kézenfekvó módja az aszalás, aki kóstolt már szárított paradicsomot, tudja, hogy a nyár minden íze megtalálható benne. Érdemes ezzel is otthon próbálkozni, mert boltban elég drága, és ha elsőre a félig aszalt paradicsomot próbáljuk ki házilag, már biztosak is lehetünk benne, hogy a teljes szárítás is menni fog, isteni végereménnyel.
Aki pedig az édes ízeket kedveli, bátran próbálja ki a chilis paradicsomlekvárt vagy a paradicsomos málnadzsemet is!
Olajban eltett aszalt paradicsom
Hozzávalók:
- 1 kg piros koktélparadicsom vagy apró lucullus
- 3 dl extra szűz olívaolaj
- 2-3 ág friss kakukkfű
- 2-3 ág friss rozmaring
- 3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A paradicsomokat négybe vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Közepesen meleg sütőbe tesszük, majd kb. 20 perc múlva takarék lángon (kb. 100 fokon) további 3-4 órát szárítjuk. Akkor jók, ha már ráncosak, az a lényeg, hogy ne legyen bennük nedvesség. Használhatunk aszalógépet is. A kiszáradt, kihűlt paradicsomot üvegbe tesszük, és felöntjük annyi olajjal, hogy ellepje. Beletessszük a fűszereket, és lezárjuk. Hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk, 2 hét múlva már lehet használni.
Paradicsom pesto
Hozzávalók:
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl olívaolaj
- 10 dkg szárított paradicsom
- 2 evőkanál paradicsompüré
- só
- bors
- pici cukor
- 1 kezeletlen citrom héja
Elkészítés:
A hozzávalókat egy mixer segítségével pürésítünk, ízesítjük, ha még szükséges.