Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paradicsom télire

default user icon
SB
Elérkezett a paradicsom befőzésének ideje. Készíthetünk télire paradicsomlevet, paradicsompürét, darabos paradicsomot, de tartósíthatjuk egészben és aszalva is. Cikkünkben összeszedjük a tudnivalókat.

Hogy miért érdemes otthon szöszmötölni a paradicsom télire elrakásával, tartósításával? Mert olcsóbb, pláne, ha a paradicsomot mi magunk termeljük meg. Aztán, mert egészségesebb, mint a tartósítószerekkel, adalékokkal dúsított bolti paradicsom (tisztelet a kivételnek). És, mert a saját kezünk munkáját élvezhetjük minden alkalommal, amikor felbontunk egy üveg paradicsomlevet. Mert kedvünk szerint fűszerezhetjük is a különböző paradicsomokat.

Néhány alapfogalom, ha eltennéd télire a paradicsomot

Passzírozás

A paradicsom passzírozása lehetséges kézi passzírozóval, de ezzel meglehetősen időigényes a munka, ráadásul általában fröcskölnek, koszolnak is. Szinte minden típusú húsdarálóhoz kapható passzírozó betét, ezekkel akár óránként 50-100 kg paradicsomot is le lehet passzírozni.

Szárazdunszt

A szárazdunszttal kapcsolatban két fontos tudnivaló van. Az egyik, hogy a befőzendő anyagot forrón kell az üvegbe tölteni. Mialatt az üvegeket töltögetjük, hagyjuk a paradicsomot alacsony fokozaton forrni. Az üvegeket jól le kell zárni, meg is lehet fordítani, de nem muszáj. A szárazdunszthoz az üvegeket pokrócba kell bugyolálni, és ebben kihűteni. A pokrócot tehetjük kosarakba is, így könnyebb a mozgatásuk. Figyeljünk arra is, hogy az üvegek teljesen tiszták, csíramentesek legyenek.

Szalicil, nátrium-benzoát, borkősav

Ha lehetséges az első kettő használatát kerüljük el, még kis mennyiségben sincs rájuk szüksége a szervezetünknek. Ha megfelelő üvegeket és rájuk illő fedőket használunk, elegendő a száraz dunszt.

Paradicsomlé készítése házilag

Ez a legegyszerűbb, hiszen csak át kell törni, passzírozni a megmosott, lecsumázott nyers paradicsomot. A levet 15 percet forraljuk, majd tisztára mosott, előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, szárazon dunsztoljuk.

Darabos paradicsom

Vegyünk 5 kiló érett paradicsomot, mossuk meg, szedjük le a szárát és a zöld részeket, majd tördeljük, vágjuk darabokra. Főzzük 20 percig, forrón töltsük üvegekbe, majd szárazon dunsztoljuk.

Ízesített paradicsom

A fentieknek megfelelő a kezdés (mosás, zöld részek kivágása, tördelés, vágás). Adjunk hozzá egy kicsumázott zöldpaprikát, egy-két fej megtisztított vöröshagymát és megtisztított, felszeletelt zellergumót, néhány zellerzöldet, majd főzzük az egészet pépesre. Törjük át, forrón töltsük üvegekbe, kössük le és gőzöljük szárazon.

Házi ketchup készítése >>>

Így tedd el télire az egész paradicsomot

A még nem teljesen érett paradicsomokat tegyük üvegbe, és öntsünk rá annyi olajat, amennyi ellepi. Kössük le az üveget, és tegyük a kamrába. Akár salátát is készíthetünk belőle télen.

Gyors paradicsomlé házilag

Aki nem akar passzírozással bajlódni és nem zavarja a paradicsom apró magja, készíthet gyors paradicsomlét is. Ez esetben a paradicsomokat megmossuk, és egy almareszelő segítségével egészben lereszeljük, a héja a kezünkben marad, ezt kidobjuk. Egy lábosban feltesszük főni a paradicsomot, forrás után 10 percig kisebb hőfokon rotyogtatjuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy kis olajat töltünk, és szorosan rácsavarjuk a tetőt, majd szárazdunsztba tesszük, és ott kihűtjük.

A paradicsom eltevésének másik egyszerű és kézenfekvó módja az aszalás, aki kóstolt már szárított paradicsomot, tudja, hogy a nyár minden íze megtalálható benne. Érdemes ezzel is otthon próbálkozni, mert boltban elég drága, és ha elsőre a félig aszalt paradicsomot próbáljuk ki házilag, már biztosak is lehetünk benne, hogy a teljes szárítás is menni fog, isteni végereménnyel.

Aki pedig az édes ízeket kedveli, bátran próbálja ki a chilis paradicsomlekvárt vagy a paradicsomos málnadzsemet is!

Olajban eltett aszalt paradicsom

Hozzávalók:

  • 1 kg piros koktélparadicsom vagy apró lucullus
  • 3 dl extra szűz olívaolaj
  • 2-3 ág friss kakukkfű
  • 2-3 ág friss rozmaring
  • 3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A paradicsomokat négybe vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Közepesen meleg sütőbe tesszük, majd kb. 20 perc múlva takarék lángon (kb. 100 fokon) további 3-4 órát szárítjuk. Akkor jók, ha már ráncosak, az a lényeg, hogy ne legyen bennük nedvesség. Használhatunk aszalógépet is. A kiszáradt, kihűlt paradicsomot üvegbe tesszük, és felöntjük annyi olajjal, hogy ellepje. Beletessszük a fűszereket, és lezárjuk. Hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk, 2 hét múlva már lehet használni.

Paradicsom pesto

Hozzávalók:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl olívaolaj
  • 10 dkg szárított paradicsom
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • bors
  • pici cukor
  • 1 kezeletlen citrom héja

Elkészítés:
A hozzávalókat egy mixer segítségével pürésítünk, ízesítjük, ha még szükséges.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss