Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paradicsom mousse kecskesajttal, házi ciabattával és pestóval

MME MME
75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • Az olívabogyós ciabattához:
  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • kevés cukor
  • 1,2 dl langyos víz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • kevés só
  • 10 dkg zöld olívabogyó
  • A paradicsom mousse-hoz:
  • 20 dkg hámozott, kockázott paradicsom
  • 2 dl tejszínhab
  • kevés só
  • bors
  • friss bazsalikom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 db lap zselatin
  • 20 dkg kecske sajt
  • A pestóhoz:
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • kevés só
  • bors
  • cukor
  • 1 marék fenyőmag
  • fél csokor friss petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 0,5 dl langyos víz
  • 4 evőkanál reszelt parmezán sajt

Elkészítés

Elkészítés: Az olívás ciabattához egy tálba tesszük a lisztet, sót adunk hozzá. Az élesztőt kevés cukorral és vízzel felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk az olívaolajat és a szeletelt olívabogyót, hozzáöntjük a langyos vizet, majd amikor az élesztőnk is elkezd futni, azt is hozzákeverjük, és jól összegyúrjuk. Pár percig meleg helyen pihentetjük, majd elvágjuk kisebb darabokra, és újra összegyúrjuk, már formázzuk is. Előmelegített 165 fokos sütőben, légkeveréssel 30 perc alatt megsütjük. A sütőbe helyezzünk egy tálat kevés vízzel, a még szebb eredmény érdekében.

A paradicsom mousse-hoz a kockázott paradicsomot részben leszűrjük, hogy ne legyen túl híg. A leszűrt paradicsomot fűszerezzük, és olívaolajat adunk hozzá. A tejszínt felverjük. A zselatin lapokat hideg vízben áztatva megpuhítjuk. Amikor a zselatin puha, nagyon kevés főzőtejszínben langyosítjuk, amíg teljesen fel nem oldódik. A felolvasztott zselatint hozzákeverjük a paradicsomhoz, majd ezt a habtejszín követi. Nagyon óvatos mozdulatokkal elkeverjük. Kis formákba vagy gyűrűkbe kecskesajtot morzsolunk, lenyomkodjuk, a tetejére pedig a paradicsomhabot kanalazzuk, és hűtőbe helyezzük dermedésig.

A pestóhoz a langyos vizet sóval, borssal, cukorral ízesítjük, és fehérborecetet adunk hozzá. A bazsalikomot, a petrezselymet, a pirított fenyőmagot, a fokhagymát, a parmezán sajtot, valamint olívaolajat öntünk hozzá, és összeturmixoljuk.

A megdermedt kecskesajtos paradicsom mousse-t vagy a tálkában tálaljuk, vagy ha gyűrűben készítettük, akkor késsel körbelazítjuk, és tányérra kiborítjuk. A ciabattával és a pestóval tálaljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss