Elkészítés: A szalonnát kis kockákra, a vöröshagymát finomra vágjuk. Lábasban nagy lángon a szalonna zsírját kiolvasztjuk, közben az olajat is ráöntjük. A hagymát hozzátesszük, kevergetve megfonnyasztjuk. A zúzott fokhagymát, köménymagot belekeverjük, a pirospaprikával meghintjük, és azonnal egy kis vizet öntünk rá, nehogy megégjen. A paprikakrémet, a fölaprított paprikát és paradicsomot hozzáadjuk, megsózzuk, és 10-15 percig főzzük, hogy jó sűrű leve legyen.
Közben a burgonyát megtisztítjuk, csinos cikkekre vágjuk, és a paprikás lébe szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Többször megkeverjük, lefedjük, és 20 perc alatt félig megpuhítjuk.
A darált húst összekeverjük a darált szalonnával. Megsózzuk, borsozzuk, fokhagymával, pirospaprikával fűszerezzük. Ebből a kolbászhúsból nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk. A félpuha krumplihoz adjuk, és együtt készre főzzük. Megkóstoljuk, ha kell utánaízesítjük.
Kovászos uborka vagy uborkasaláta kitűnő hozzá.