Paprikás csirke galuskával

default user icon
6 3.7/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 kisebb vagy 1 nagyobb csirke (összesen 1,2-1,3 kg)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 1 kávéskanál enyhén csípős pirospaprika
  • 3+1 dl tejföl
  • A galuskához:
  • 1 tojás
  • 2-3 dl tej
  • 1 csapott mokkáskanál só
  • 25 dkg liszt
  • 3 dkg margarin

Elkészítés

    Előkészítés: A csirkét gondosan megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és finomra aprítjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, és elnegyedeljük, a paradicsomot meghámozzuk és felkockázzuk.

    Elkészítés: A zsiradékot felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, 1 percig pirítjuk (ne kapjon színt!), majd fedő alatt, és mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, a hagymához keverjük a pirospaprikát, felöntjük 1 dl vízzel, megsózzuk, visszatesszük a tűzre, és 2-3 percig forraljuk. Beletesszük a csirkehúst, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd fedő alatt, lassú tűzön, puhára pároljuk - ha netán elfőné a levét, nagyon kevés vízzel pótoljuk, mert akkor az igazi, ha a csirke a saját levében fő meg. Eltávolítjuk az ételből a zöldpaprikát, és rövid lére beforraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt (nem kevergetjük, csak rázogatjuk a lábast, nehogy összetörjön a hús!), és 4-5 percig lassú tűzön forraljuk, melegen tartjuk. A galuskához felforralunk 3 liter vizet, 1 evőkanál sóval ízesítjük. Amíg a víz felforr, a tojást elkeverjük 1 dl tejjel és a sóval, majd a liszthez öntjük, összekeverjük, és még annyi tejet adunk hozzá, hogy nehezen elcsöppenő, egészen lágy-ragacsos masszát kapjunk. Pihentetés nélkül, kisebb adagokban lyukacsos galuskaszaggatóba szedjük, és gyors mozdulatokkal beleszaggatjuk a forrdogáló vízbe. Amint a galuskák feljönnek a víz színére, szitakanállal kiszedjük, forró vízzel leöblítjük, és mélyebb tálba csúsztatjuk. A vajat/margarint felforrósítjuk, a galuskára locsoljuk, és lazán összekeverjük. A húsdarabokat előmelegített, mélyebb tálba szedjük, ráöntjük a mártást, tetejüket a maradék 1 dl tejföllel (uborka-, zöldpaprika- és/vagy paradicsomszeletekkel) és néhány levélke petrezselyemmel díszítjük. A galuskát külön tálban kínáljuk mellé. Fejes saláta illik hozzá.

    Munka: kb. 30 perc
    Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
    1 adag: 3653 kJ/874 kcal

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

barta istvánné 3 évvel ezelőtt
Ez bizony így főtt csirke!!! -hát egy fej hagyma semmi ennyi csirkéhez, legalább 2 kell, nagyon apróra vágva, a zsiradékon alaposan, és lassan megdinsztelve,megsózva, így kiengedi a levét, mennél tovább dinszteljük, annál jobban szét fog főni a pörköltben!! - a pirospaprika beleszórása után, csak ici-pici vizet kell beletenni, mert a csirkedarabokat a paprikás szaftban pirítani kell, amíg kifehéredik a hús minden oldala!!!Csak ezután kell bele a viz, ha kell, de a csirke is enged levet!!! - a pörkölteket mindig kevés lében kell főzni, és a végén zsírjára sütni!!!
Herr Miklósné 6 évvel ezelőtt
Tipp akinek kerámialapos a tűzhelye- huzigálás helyett óvatosan kiszedem a húsokat abba a tálba/hőálló/ amibe tálalni akarok-melegen tartom. Beleteszem a tejfölt a szaftba, összeforralom és a húsra öntöm.
boros gabor 7 évvel ezelőtt
Nagyszerű étel, a barátnőm rendszeresen "megrendeli" tőlem. :)
Vicek 8 évvel ezelőtt
A recept leírása tökéletes. Kezdőként is biztonsággal sikerült elkészítenem ezt a csudafinom ételt.
9 évvel ezelőtt
Szerintem meg kötözködős vagy. Egyáltalán nem ráncigálja meg húzigatja annyit, hogy megjegyzést tegyél rá! brrrrr!
bb 12 évvel ezelőtt
imádom a paprikás csirkét!!!de ha igy készíteném,minden főzés után vehetnék új lábast.annyit huzgálod,rázogatod a recept szerint ,hogy kilukad az alja.

Hasonló Receptek

Magazin