Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paprikapesto – a késő nyár sokoldalú ínyencsége

Az augusztus végére, szeptember elejére szabadföldön mély pirosra érő kápia paprikákat egyre többen termelik és kedvelik idehaza. Ez a frissen is nagyszerű, aromákban gazdag paprikatípus a sütőben szinte újra életre kel – érdemes minél többet fogyasztani belőle!

Néhány éve még jobbára tőlünk délre ismerték és fogyasztották nagyobb mennyiségben, többek között az ajvár egyik fontos összetevője. Mára sok helyen elterjedt idehaza is. Nagy előnye, hogy szinte az ősz végéig szüretelhető, és sokáig tárolható. A szeptember elején igen kedvező áron kínált kápia paprikában a nyár összes jótékony zamata koncentrálódik. Lecsóhoz éppúgy kiváló, mint ajvárhoz, de egészen fantasztikus pesto alkotója is lehet!

Szívesen kísérletezem sokféle zöldséggel, ami alkalmasnak mutatkozik arra, hogy gyors és sokoldalúan felhasználható pestóvá lényegüljön át. A genovai bazsalikompestótól, a petrezselyempestón és a szárított paradicsommal készíthetőn át a curryvel fűszerezett sárgarépa alapúig szinte mindegyik gyakran kerül az asztalra. Ízesítőként levesekhez, de tésztaételek mártásaként, lepényekre, hidegen pedig szendvicskrémként is nagyszerűek.

Kápia paprikából régóta készül ajvár a konyhában friss fogyasztásra és konzerválásra egyaránt. Talán innen jött az ötlet, hogy érdemes volna izgalmas ízharmóniájú pestóvá is alakítani. A kísérletezés eredménye: egy dióval, tökmagolajjal és kevés vörösborecettel gazdagított kompozíció, aminek első változatai szinte azonnal a készítés után elfogytak – kiskanállal kóstolgatva. Egy ideje nagyobb mennyiségeket igyekszem gyártani, de még soha nem sikerült elegendőt tárolni belőle.

Paprikapesto – kápia paprikából

Hozzávalók kb. 1/2 literhez:
70 dkg érett kápia paprika
1 dl tökmagolaj
1 evőkanál vörösborecet
5 dkg frissen darált, enyhén pirított dió
5 dkg frissen reszelt kemény sajt (pl. grana padano)
1/2 teáskanál tengeri só
2 dundi gerezd fokhagyma (aki nem kedveli, elhagyhatja)
4-5 db friss zsályalevél felaprítva
1/2 kávékanál chili

Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítem. A paprikákat alapos mosás után a sütő rácsára helyezem. 25-30 perc alatt megsütöm. Amíg a paprikák sülnek, 5 dkg diót zsiradék nélküli serpenyőben enyhén megpirítok, langyosra hűtöm, ledarálom. A paprikák akkor vannak készen, ha felpúposodtak, a héjuk pedig foltos feketére égett.

Még forrón nylonzacskóba helyezem mindet (ehhez a művelethez nem „azbesztkezűeknek” ajánlatos konyhai csipeszt vagy más fogószerszámot alkalmazniuk). Kb. 20 percig hűlni hagyom. Ennyi idő alatt összeesnek valamelyest és könnyedén hámozhatók. A héjuk és magjaik eltávolítását követően kis kockákra darabolom a paprikák húsát.

Nagyobb keverőpohárba vagy turmixgép poharába halmozok minden összetevőt, 2-3 perc alatt pulzálva összeturmixolom. Nem baj, ha kisebb darabok maradnak benne! Ha szükséges, némi sót adok hozzá.

Jól záródó edényben akár egy hétig is tárolható a hűtőszekrényben.

Remek szendvicsalap, sőt levesek, mártások ízesítőjeként is tökéletes, de a bordázott rigatoni tésztával tálalva gyors és könnyű ebéd vagy vacsora lehet.

Paprikapestós rigatoni

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg rigatoni tészta
2 dl paprikapesto
frissen őrölt bors ízlés szerint

A tálaláshoz:
zsályalevél
aki szereti további, reszelt, kemény sajttal, friss paradicsomszeletekkel is gazdagíthatja.

Elkészítés: A paprikapestót a fent leírtak szerint elkészítem. A tésztát 2 l sós vízben a csomagoláson előírtak szerint, 8-10 perc alatt al dentére (fogkeményre) főzöm. A tésztáról leszűröm a vizet, azonnal összeforgatom a paprikapestóval, borsozom, zsályával díszítem.
Frissen tálalom!

Amilyen egyszerű elkészíteni, olyan ízletes!


Ezek is érdekelhetnek

Friss