Keress receptre vagy hozzávalóra

Pangasius, a fehérhúsú csodahal

A pangasius fehérhúsú halfajta, általában fagyasztva juthatunk hozzá. Az ára mellett az egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen szálkamentes.

A harcsafélék családjába tartozó pangasius, más néven cápaharcsa az egyik legolcsóbban elérhető fehérhúsú halfajta az európai piacon. Vietnám és Tájföld édesvizeiben őshonos, nagy mennyiségben tenyésztik. Kishalakkal, idősebb korában növényekkel táplálkozik.

Miért szeretjük?

Húsa fehér, tömör és szinte teljesen szálkamentes. Íze nem olyan intenzív, mint más halaké, így gyerekeknek is ideális. Pillanatok alatt elkészül, akár serpenyőben, akár sütőben sütjük. Kalóriatartalma és zsírtartalma is alacsony, víztartalma magas, így a diétázók sikerrel illeszthetik étrendjükbe. 

Hogyan készítsük el?

A halfiléket érdemes felhasználás előtt kiolvasztani. Ennek legjobb módja, ha szép fokozatosan olvasztjuk ki, vagyis először a fagyasztóból a hűtőbe tesszük, és hagyjuk hogy órák alatt olvadjon fel. Így őrzi meg legjobban a textúráját, nem veszít sok folyadékot, vagyis nem lesz száraz az elkészítés után.

A kiolvadt filéket mossuk meg, sózzuk, hintsük meg frissen őrölt borssal, majd dörzsöljük be mustárral. Kevés forró olajon süssük készre néhány perc alatt. Friss zöldségekkel, kis majonézzel nagyon finom halas szendvics készül így belőle.

A legtöbb halhoz, így a cápaharcsához is jól illik a citrom. Citromlével meglocsolva, kevés Cayenne-borssal megszórva, citromszeletekkel vajon átsütve is nagyon finom.

Készíthetjük tepsiben is, tejszínnel meglocsolva, zöldfűszerekkel vagy fokhagymával ízesítve.  Olvasóink egyik nagy kedvence a tepsiben sült fűszeres halszeletek receptje, melyet cikkünk végén megtaláltok. Nagyon finom spenóttal is.

Adagonként fóliába csomagolva is gyorsan elkészül, néhány paradicsom- és cukkinikarikával, olívaolajjal kicsit meglocsolva, egy ág kakukkfű társaságában is kalóriaszegény, könnyű és gyors fogást készíthetünk.

Fontos, hogy gyorsan!

A legtöbb halra igaz, hogy nem szabad túl sokáig főzni-sütni. Elvesztik omlósságukat, és szálasakká válnak. Ha filét vagy halszeletet sütünk, serpenyőben elég 1-2 perc oldalanként, sütőben 10 percnél tovább ne süssük. A hal akkor jó, ha omlós, viszont minél tovább sütjük, annál keményebb lesz.

Szeretjük a magyar halakat is, szakácsfiaink megmutatják, hogy hogyan kell elkészíteni a pontyot >>>

A világ halleveseiről itt olvashattok >>>

Miért egészséges halat enni? Cikkünkből kiderül >>>

Rengeteg halas receptet találtok nálunk >>>

Pórés-füstöltsajtos pangasius tekercsek

Hozzávalók:
25 dkg bacon
3 pangasius (cápaharcsa) filé
1,5 szál póréhagyma
10 dkg füstöltsajtkrém
2 citrom
1 dl fehérbor (ez akár el is hagyható)
halfűszerkeverék

őrölt bors
babérlevél
olívaolaj

Elkészítés: A pangasius filét hosszában félbevágjuk, citrommal meglocsoljuk, megfűszerezzük, sózzuk, borsozzuk. Megkenjük sajtkrémmel, majd beletekerünk egy kb. 5-6 cm hosszúságú póréhagyma darabot. Ezt a tekercset vonjuk körbe a baconnel, tűzzük meg fogvájóval, majd helyezünk egy szelet citromot a tetejére. Meglocsoljuk olívaolajjal, majd kevés fehérbort öntünk alá, a levébe 2-3 babérlevelet dobunk. Fólia alatt pároljuk 20 percen keresztül, majd jöhet 10 perc sütés, mindez 180 fokon.

Fűszeres halszeletek tepsiben sütve

Hozzávalók:
fagyasztott tengeri halfilé (legfinomabb a pangasius filé)
3 tojássárga vagy 2 tojás
2 pohár tejföl
15 dkg reszelt sajt
1 csokor petrezselyem
snidling
fokhagyma

bors
3-4 kanál zsemlemorzsa
3 dkg vaj

Elkészítés: A sóval (esetleg halfűszerrel) ízesített felengedett halszeleteket hirtelen, kevés olajban kicsit megsütjük. Szorosan tepsibe vagy jénai edénybe fektetjük, és ráöntjük a következő öntetet: a sűrű tejfölben elkeverjük a tojássárgát, a reszelt sajtot, a vágott petrezselymet, metélőhagymát, majd sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük. Más egyéb zöldfűszer is mehet bele. A tetejét meghintjük zsemlemorzsával, vajdarabkákat szórunk rá, majd betesszük a sütőbe, kb. 20-25 percre, míg pirosra sül a teteje. Kockákra vágva tálaljuk, körete rizs, burgonyapüré vagy párolt zöldségek. Mediterrán változata: bazsalikomos paradicsomos szósszal leöntve, besamelmártással befedve, zsemlemorzsával, vajdarabokkal megszórva készül.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

lintallerkata 4 évvel ezelőtt
2013 október hava van... a minősége annyira leromlott ennek a halnak, hogy szinte ehetetlen. Az egyik legnagyobb áruházláncnál, (Tacsko) már 600.-/kg-ért is árulják, mert a kutyának sem kell... :(
Ibolya950 6 évvel ezelőtt
A családom is imádja a halat. Sajnos én is tapasztaltam a fehér zsírszerű kemény részt, de én ezt eldobtam. Nem szabad könnyen feladni, hiszen a hal nagyon egészséges. Én felengedés után citromlével átkenem, só aztán jöhet a panir. A lisztbe egy kis bors, a zsemlemorzsába szezám mag, nálunk így mindeki szereti. Próbáljátok ki, remélem ez nektek is bejön.
toothkatoo 6 évvel ezelőtt
Amikor megjelent az üzletekben, örömmel ettük a Pangasiust. Későbbi vásárlásoknál mindig tapasztaltuk a \"mocsár\"-izt és nem csak a vastag, fehér zsir-szerü kemény részén. Én végeztem vele. Nagyon-nagyon sajnálom, mert eleinte igen finom volt. Ráadásul édesvizi hal és tudtommal a tengeri hal gazdag omega zsirsavban, amitől egészséges.
holy 6 évvel ezelőtt
Kedves povevi és iqssiq! Köszönöm, hogy biztatnak a pangasius még egyszeri kipróbálására. Valószínűleg erről lehetett szó, hogy rossz szállítmányba futottam bele...Másoktól is hallottam már ,hogy nem volt semmi gondjuk ezzel a hallal, akár a drágább ,akár az olcsóbb féléből vásároltak. Nálunk mindkettő megfordult, az egyik tesco-s volt,a másik azt hiszem a spar-ból jött. Talán igaza lesz povevinek, és a friss hallal kellene próbálkoznom:-).
iqssiq 6 évvel ezelőtt
Kedves Holy, kezdetben egy cég hozta be a Pangasiust, akkor szerettem meg, azóta több cégnéven árusítják, összevissza árakon és súlyban (1 kg, 80 dkg, stb,), 1 kg-ra számítva hol 800 Ft-ért is (Penny), hol 2000-ért, s hol tényleg \"színhús\" van a zacskóban, s van amikor a halszeletek két oldalán hatalmas és vastag fehér zsír-szerű kemény \"anyag\" van, ez utóbbi rettenetes, s lehet, hogy Te ez utóbbi változatba futottál bele. Sajnos sokszor nem látunk bele a csomagolásba s otthon derül ki a disznóság. Az ár sem segít, mert a 2000-es is lehet ez a pocsék, s legutóbb kétszer is a Pennyben a 800-ért vett tökéletes volt...
Szilviaa 6 évvel ezelőtt
Mi nagy halevők vagyunk, de nekem sem volt sajnos jó tapasztalatom vele. Vettem már fagyasztottan és frissen is, de az állaga valahogy mindig olyan nyálkásszerű volt, pedig tudok halat sütni, a serpenyőm is kiváló, és soha nem tapasztaltam ilyet más halfajtánál. Bár nem jóízűen, de megenni talán csak akkor bírtam, amikor jócskán túlsütöttem és valamennyire kiszáradt.
povevi 6 évvel ezelőtt
Kedves Holy! Szeretném megvédeni ezt a halfajtat! Tudom hogy sokan a fagyasztott termékeket részesítik elönyben, de nagyon sok nagyaruhaz halpultjaban magtalalhato a friss pangasius. Biztos vagyok benne, hogy ebben nem csalodna, hiszen a zöldségeknél is tapasztaljuk, hogy teljesen mas a friss és a fagyasztott íze. Remélem ad még egy esélyt ennek a remek halnak, ami nem szabad hogy zsíros legyen! Hiszen nem jellemzö a fajtara. :) (Ékezethibabért elnézést, hibas a billentyzetem.)
holy 6 évvel ezelőtt
Attól függetlenül,hogy beltartalmi erényei vitathatatlanok, nekem sajnos nem volt jó tapasztalatom ezzel a hallal. Kétszer vettem, s mindkét alkalommal ugyanazt tapasztaltam. Zsíros volt, és valami borzaszó rossz dohos ízű.Valószínűleg valami tárolási hiba lehetett... Szóval kuka... Aztán meg olvastam egy cikket a tenyésztés körülményeiről és hát az se volt valami szívderítő. De nem is az utóbbi, hanem az előbbi tapasztalat miatt nem kísérletezek vele...
-Marcipán- 6 évvel ezelőtt
Köszönöm, hogy a receptem kikerülhetett ide. Nagyobb lett volna az öröm, ha megjelölik a beküldőt:) http://www.mindmegette.hu/pores-fustoltsajtos-pangasius-tekercsek.recept

Magazin