Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pangasius, a fehérhúsú csodahal

default user icon
SB
A pangasius fehérhúsú halfajta, általában fagyasztva juthatunk hozzá. Az ára mellett az egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen szálkamentes.

A harcsafélék családjába tartozó pangasius, más néven cápaharcsa az egyik legolcsóbban elérhető fehérhúsú halfajta az európai piacon. Vietnám és Tájföld édesvizeiben őshonos, nagy mennyiségben tenyésztik. Kishalakkal, idősebb korában növényekkel táplálkozik.

Miért szeretjük?

Húsa fehér, tömör és szinte teljesen szálkamentes. Íze nem olyan intenzív, mint más halaké, így gyerekeknek is ideális. Pillanatok alatt elkészül, akár serpenyőben, akár sütőben sütjük. Kalóriatartalma és zsírtartalma is alacsony, víztartalma magas, így a diétázók sikerrel illeszthetik étrendjükbe. 

Hogyan készítsük el?

A halfiléket érdemes felhasználás előtt kiolvasztani. Ennek legjobb módja, ha szép fokozatosan olvasztjuk ki, vagyis először a fagyasztóból a hűtőbe tesszük, és hagyjuk hogy órák alatt olvadjon fel. Így őrzi meg legjobban a textúráját, nem veszít sok folyadékot, vagyis nem lesz száraz az elkészítés után.

A kiolvadt filéket mossuk meg, sózzuk, hintsük meg frissen őrölt borssal, majd dörzsöljük be mustárral. Kevés forró olajon süssük készre néhány perc alatt. Friss zöldségekkel, kis majonézzel nagyon finom halas szendvics készül így belőle.

A legtöbb halhoz, így a cápaharcsához is jól illik a citrom. Citromlével meglocsolva, kevés Cayenne-borssal megszórva, citromszeletekkel vajon átsütve is nagyon finom.

Készíthetjük tepsiben is, tejszínnel meglocsolva, zöldfűszerekkel vagy fokhagymával ízesítve.  Olvasóink egyik nagy kedvence a tepsiben sült fűszeres halszeletek receptje, melyet cikkünk végén megtaláltok. Nagyon finom spenóttal is.

Adagonként fóliába csomagolva is gyorsan elkészül, néhány paradicsom- és cukkinikarikával, olívaolajjal kicsit meglocsolva, egy ág kakukkfű társaságában is kalóriaszegény, könnyű és gyors fogást készíthetünk.

Fontos, hogy gyorsan!

A legtöbb halra igaz, hogy nem szabad túl sokáig főzni-sütni. Elvesztik omlósságukat, és szálasakká válnak. Ha filét vagy halszeletet sütünk, serpenyőben elég 1-2 perc oldalanként, sütőben 10 percnél tovább ne süssük. A hal akkor jó, ha omlós, viszont minél tovább sütjük, annál keményebb lesz.

Szeretjük a magyar halakat is, szakácsfiaink megmutatják, hogy hogyan kell elkészíteni a pontyot >>>

A világ halleveseiről itt olvashattok >>>

Miért egészséges halat enni? Cikkünkből kiderül >>>

Rengeteg halas receptet találtok nálunk >>>

Pórés-füstöltsajtos pangasius tekercsek

Hozzávalók:
25 dkg bacon
3 pangasius (cápaharcsa) filé
1,5 szál póréhagyma
10 dkg füstöltsajtkrém
2 citrom
1 dl fehérbor (ez akár el is hagyható)
halfűszerkeverék

őrölt bors
babérlevél
olívaolaj

Elkészítés: A pangasius filét hosszában félbevágjuk, citrommal meglocsoljuk, megfűszerezzük, sózzuk, borsozzuk. Megkenjük sajtkrémmel, majd beletekerünk egy kb. 5-6 cm hosszúságú póréhagyma darabot. Ezt a tekercset vonjuk körbe a baconnel, tűzzük meg fogvájóval, majd helyezünk egy szelet citromot a tetejére. Meglocsoljuk olívaolajjal, majd kevés fehérbort öntünk alá, a levébe 2-3 babérlevelet dobunk. Fólia alatt pároljuk 20 percen keresztül, majd jöhet 10 perc sütés, mindez 180 fokon.

Fűszeres halszeletek tepsiben sütve

Hozzávalók:
fagyasztott tengeri halfilé (legfinomabb a pangasius filé)
3 tojássárga vagy 2 tojás
2 pohár tejföl
15 dkg reszelt sajt
1 csokor petrezselyem
snidling
fokhagyma

bors
3-4 kanál zsemlemorzsa
3 dkg vaj

Elkészítés: A sóval (esetleg halfűszerrel) ízesített felengedett halszeleteket hirtelen, kevés olajban kicsit megsütjük. Szorosan tepsibe vagy jénai edénybe fektetjük, és ráöntjük a következő öntetet: a sűrű tejfölben elkeverjük a tojássárgát, a reszelt sajtot, a vágott petrezselymet, metélőhagymát, majd sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük. Más egyéb zöldfűszer is mehet bele. A tetejét meghintjük zsemlemorzsával, vajdarabkákat szórunk rá, majd betesszük a sütőbe, kb. 20-25 percre, míg pirosra sül a teteje. Kockákra vágva tálaljuk, körete rizs, burgonyapüré vagy párolt zöldségek. Mediterrán változata: bazsalikomos paradicsomos szósszal leöntve, besamelmártással befedve, zsemlemorzsával, vajdarabokkal megszórva készül.

Ezek is érdekelhetnek