Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Panettone (olasz specialitás)

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Panettone (olasz specialitás)

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 245
  • Elküldve: 147

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 3 dl tej
  • 10 dkg kristálycukor
  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojássárgája
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg mazsola
  • 5-5 dkg cukrozott narancs- és citromhéj vagy cukrozott vegyes gyümölcs
  • A forma kikenéséhez:
  • 2 dkg margarin
  • A tetejére:
  • 6 dkg margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

1. Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk bele, és meleg helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. Ezután a tejes élesztővel, a maradék cukorral, a tojások sárgájával, az olvasztott, de nem meleg margarinnal dagasztani kezdjük. Közben apránként belegyúrjuk a maradék langyos tejet is, de ne öntsük bele egyszerre, hisz lehet, hogy nem kell az összes. Letakarva, meleg helyen bő 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

2. Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben a mazsolát, a citrom - és narancshéjat beledagasztjuk. Egy panettone formát margarinnal vastagon kikenünk. Miután nem vagyunk olaszok, valószínűleg kevesen rendelkeznek ezzel a speciális, kb. 25 cm magas kupolaformával, így a következőket tehetjük. Keresünk egy kb. 18 cm átmérőjű, 20 cm magas, sütőbe is betehető fazekat vagy egy ugyanilyen széles lábast, aminek a belső peremét duplán hajtogatott sütőpapírral magasítjuk meg. Az is jó, ha egy hasonló nagyságú mázas virágcserepet fogunk be erre a célra, hisz az eredeti panettonék is agyagból készült formákban sültek. Ha előkerítettük a megfelelő edényt, a belsejét margarinnal vastagon kikenjük, ha sütőpapírral magasítottuk a formát, akkor a papírt is ki kell kenni. A tésztát beletesszük, letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt újra a duplájára kelesztjük.

3. Ezután a tetejét kereszt alakban bevágjuk, és előmelegített sütőben, az alsó rácson, nagy lánggal (210 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 10 percig sütjük. Ekkor a sütés erősségét mérsékeljük, és közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percen át tovább sütjük. Ekkor a tetejüket, a bevágás mentén a vaníliás cukorral édesített, olvasztott margarinnal gazdagon megkenjük, és kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 1 ÓRA 20 PERC + KELESZTÉS
MENNYISÉG: 8 NAGY SZELET
ENERGIATARTALOM: 672 KCAL/SZELET
NEHÉZSÉGI FOK: KÖNNYŰ

Megjegyzés:

Ez a milánói specialitás sokszáz éve elmaradhatatlan kelléke az olasz karácsonynak. Eredetileg liszt és víz keverékéből napokig érlelt kovásszal és speciális sütéssel készült, így sokáig eltartható volt. Mára szinte már csak élesztővel készítik, így ilyen recept alapján sütöttük mi is.

Ajánlott receptek



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 4 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 4. Boboji
    2012. november 12. (hétfő) 19:02
    Először tényleg bonyolultnak tűnt, ezért leegyszerűsítettük: a tészta hozzávalóit betettük a kenyérsütőbe, a \"hosszú sípszó\" után a gyümiket, és 3 óra alatt kész lett. Nagyon finom! Köszönjük a receptetT
Receptválogatás
Piknikre fel!
Egy pokróc mindenképpen kell, heverni a fűben, nézni a zöldet, élvezni a természetet és a szabadságot. És egy kosár is, tele finomságokkal! Receptválogatásunkban ötleteket találtok egy színes, ízes piknikhez!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Grillezett piadina Grillezett piadina
Házi naan Házi naan
Citromkrémes mákos torta Citromkrémes mákos torta
Villámgyors sajtos-vajas csillagok Villámgyors sajtos-vajas csillagok
Sajttal töltött padlizsánbatyu Sajttal töltött padlizsánbatyu
Gyors mákos süti Gyors mákos süti
Avokádósaláta sonkával és tojással Avokádósaláta sonkával és tojással
Csokis-diós torta Csokis-diós torta
Masnitészta tonhallal és kukoricával Masnitészta tonhallal és kukoricával
Fenséges kávétorta mandulával Fenséges kávétorta mandulával
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 3 db
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125019_limonade_dinnye_110.jpg Eleged van a vízből? Íme 5 zamatos, diétás szomjoltó!

Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a forróságban és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125014_lepeny_tortilla_110.jpg Tortilla, pita, naan - házi lepénykenyerek, pillanatok alatt!

A nyári grillezések, tárcsán sütések, salátázások, különféle mártások társaságában nagyon jól érzi magát a lepénykenyér. Tortilla…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125009_eper_110.jpg Vigyázz az eperrel: ha allergiás vagy rá, végzetes is lehet!

Az eper a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse - ám előfordulhat, hogy allergiás reakciókat okoz. A viszketés, csalánkiütés…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124988_gyomor_fajdalom_110.jpg 4 tévhit az emésztésről, melyeknek nem szabad bedőlni

Valószínűleg mindannyiunknak tanácsolták már az életben, hogy gyomorégésre igyunk tejet, vagy egy nehéz étel után gurítsunk le…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124996_paleo_protein_110.jpg Pofonegyszerű paleo proteinszelet sütés nélkül - videó

Jó hírünk van a paleolit étrend és a kemény edzés híveinek, ugyanis paleo proteinszeletet gyorsan és egyszerűen el lehet…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124994_dukai_fagyi_110.jpg Így fal laktózérzékenyen is óriási fagyikelyheket Dukai Regina

Nem tud ellenállni a kísértéseknek Dukai Regina, aki napfényes időben szívesen lepi meg magát hűsítő finomságokkal. A nyár egyik…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124993_kaloriacsokkentes_110.jpg Fogyókúrázz teli hassal! Kalóriacsökkentő menüsor

Elmondjuk, hogyan csökkentsd a kalóriákat minden étkezésnél, anélkül, hogy éhes maradnál.

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124980_osszes_110.jpg A nagy májkrémteszt! Kipróbáltuk, melyiket érdemes megvenni

Most, hogy ezerrel dübörög a nyár, nagyobb eséllyel szabadulunk ki a természetbe, akár napokra is, ekkor pedig nem árt, ha…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept