Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Panettone (olasz specialitás)

MME MME
4 3.2/5
105 perc
rafinált
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk bele, és meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy nagy tálban a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. Ezután a felfuttatott élesztővel, a maradék cukorral, a tojások sárgájával, az olvasztott, langyosra hűlt margarinnal dagasztani kezdjük. Közben apránként belegyúrjuk a maradék langyos tejet is. (Ne öntsük bele egyszerre, hisz lehet, hogy nem kell az összes!) A tésztát Letakarva, meleg helyen bő 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben a mazsolát, a citromhéjat és a narancshéjat is beledagasztjuk.
  4. Egy panettone formát margarinnal vastagon kikenünk. (Miután nem vagyunk olaszok, valószínűleg kevesen rendelkeznek ezzel a speciális, kb. 25 cm magas kupolaformával, így a következőket tehetjük: kb. 18 cm átmérőjű, 20 cm magas, sütőbe is betehető fazekat vagy ugyanilyen széles lábast használunk a sütéshez, amelynek a belső peremét duplán hajtogatott sütőpapírral magasítjuk meg. A sütőpapírt is ki kell kenni margarinnal.) A tésztát beletesszük a sütőedénybe, letakarjuk, majd meleg helyen kb. 1 óra alatt újra a duplájára kelesztjük.
  5. Ezután a tetejét kereszt alakban bevágjuk, és 210 fokra előmelegített sütőben, az alsó rácsra helyezve 10 percig sütjük. 180 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet, és kb. 35 percen át tovább sütjük a panettonét.
  6. Kinyitjuk a sütőt, és a bevágás mentén a vaníliás cukorral édesített, olvasztott margarinnal gazdagon megkenjük a sütemény tetejét. Kb. 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe. Tűpróbával ellenőrizzük.

Megjegyzés

Ez a milánói specialitás sokszáz éve elmaradhatatlan kelléke az olasz karácsonynak. Eredetileg liszt és víz keverékéből napokig érlelt kovásszal és speciális sütéssel készült, így sokáig eltartható volt. Mára szinte már csak élesztővel készítik, így ilyen recept alapján sütöttük mi is. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss