Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Panettone (karácsonyi kuglóf)

default user icon

Hozzávalók

  • 5 dkg kandírozott cseresznye
  • 5 dkg kandírozott narancs
  • 5 dkg kandírozott citrom
  • 2,25 dl tej
  • 4,2 dkg friss élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 12,5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db narancs (reszelt héja)
  • 15 dkg vaj (+ a tálhoz)
  • 2 db tojás
  • 5 dkg mazsola
  • 2,5 dkg mandulabél (hántolt)
  • 20 dkg porcukor
  • 2 ek citromlé

Elkészítés

    1. A kandírozott cseresznyéket félbevágjuk, a többi kandírozott gyümölcsöt pedig apró kockákra.
    2. A tejet langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Közben a keverőtálba szitált lisztet elvegyítjük a sütőporral, a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a narancs héjjal, továbbá 1/2 tk sóval. A közepébe vájt mélyedésbe öntjük az élesztős keveréket, azután hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat és tojásokat.
    3. Robotgép gyúrópálcájával alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, majd 1-1 tk kivételével forgassuk a tésztába a kandírozott cseresznyét, citrom ot és narancs ot, valamint a megmosott, lecsepegtetett mazsolát és a szálasra vágott mandulát. Meleg helyen, letakarva kb. 75 percig kelesztjük.
    4. Közben kivajazunk egy 20 cm átmérőjű sütőtálat, és kibéleljük egy db kb. 25x75 cm-es sütőpapírral úgy, hogy 20 cm magas pereme legyen. Egymásra hajtunk több réteg alufóliát, kibéleljük vele a sütőpapírból készített karimát, és a túllógó szélét visszahajtjuk. A tésztát átgyúrjuk, majd az előkészített tálba tesszük, és további 30 percig kelesztjük.
    5. Miután kereszt alakban bevágtuk a tészta tetejét, 175 fokra előmelegített sütő legalsó sínjére tesszük, és 75 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Végül kivesszük, és hagyjuk kihűlni a panettonnét a tálban.
    6. Közben mázt keverünk a porcukorból, a citrom léből és 1 ek vízből. A sütemény tetejére kenjük, és hagyjuk lecsorogni az oldalán. Végül megszórjuk a panettonét a  félretett kandírozott gyümölcsökkel, mazsolával és mandulával.

    13 MÉZES DESSZERT KARÁCSONYRA, AMI NÉLKÜL NEM ÜNNEP AZ ÜNNEP>>> 

    8 PUNCSOS DESSZERT KARÁCSONYRA, AMIT IMÁDNI FOGNAK A ROKONOK>>> 

    8 ELLENÁLLHATATLAN RUMOS SÜTI, AMI NEM HIÁNYOZHAT AZ ÜNNEPI ASZTALRÓL>>> 

Megjegyzés

A recept a Tina karácsony 2015/3 lapszámában található.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin