Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pándi meggytorta (országtorta 2009)

MME MME
75 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A pikóstához:
  • 3 db egész tojás
  • 17,5 dkg kristálycukor
  • 14 dkg meggy (friss)
  • 0,33 dl tej (2,8 %)
  • 10 dkg olaj
  • 7 dkg vaj (olvasztott)
  • 19 dkg liszt
  • késhegynyi sütőpor
  • fél citrom héja és leve
  • csipet fahéj
  • Az allapkrémhez:
  • 2 dl tej
  • 8 dkg kristálycukor
  • 5 tojás sárgája
  • 7 dkg fehér csokoládé (valódi)
  • 15 dkg mascarpone
  • A meggytöltelékhez:
  • 36 dkg meggy (fagyasztott)
  • 2 dl meggylé
  • 3,2 dkg pudingpor
  • 7 dkg kristálycukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1/4 citrom leve
  • csipet fahéj
  • 6 ml cherry brandy
  • A díszítéshez:
  • finomra darált pörkölt dió
  • tejszínhab
  • csokoládépasztilla
  • meggy
  • zöld marcipánlevelek

Elkészítés

Elkészítés: A piskótához az egész tojásokat a cukorral átkeverjük, felmelegítjük csípősre (kb. 80 °C), majd kemény habot készítünk. Egy edénybe belemérjük a meggyet, enyhén darabos péppé törjük, majd hozzáadjuk az olajat, a vajat, a tejet, valamint a citromot, és jól elkeverjük. A felvert tojáshabot hozzáadjuk a bekevert meggyhez, és lazán elkeverjük. Az összemért szárazanyagokat folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tojásos alaphoz. A massza enyhén folyós állagú lesz.

A bekevert piskótát 3 db 23 cm átmérőjű karikába mérjük. Egy piskótalap 28 dkg. Sütés 210 °C-on 10-12 percig. A piskóta nagyon puha, laza szerkezetű, ezért vigyázni kell, nehogy kiszáradjon.

Sütés után a felületét meghintjük cukorral, majd rárakunk egy sütőpapírt, és azonnal megfordítjuk.

Az alapkrémhez a tejet a cukorral és a mascarponéval felforraljuk, hozzáadjuk a fehér csokoládét, majd folyamatos keverés közben feloldjuk benne a csokoládét. Ekkor csurgatjuk hozzá a tojássárgáját, amivel besűrítjük. Végül, még forrón, leturmixoljuk.

A meggytöltelékhez a meggyet ledaráljuk, majd a citromhéjjal és a citromlével bekeverjük. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a meggyet, és tovább kevergetjük, míg egyet nem rottyan.

Összeállításkor a tortát 23 cm átmérőjű, 6 cm magas karikába töltjük. A piskótákat minden rétegben megkenjük meggykrémmel, majd a tejszínes krémmel. Végül kívülről is bevonjuk a tejszínes krémmel.

A tortát finomra darált pörkölt dióval meghintjük az oldalán, tejszínrózsát teszünk a tetejére, csokoládépasztillával, meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.

Megjegyzés



Fotó: AS - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss