Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pándi meggytorta lett az idei év tortája!

Idén is a leghíresebb cukrászok és cukrászdák versengtek azért, hogy elkészítsék hazánk születésnapi tortáját. Az idei évben 15 torta pályázott a címre, amelyet 2007-ben a Madártej torta, 2008-ban a Szatmári szilvatorta nyert el, idén pedig a Pándi meggytorta.

Immár 3 éve hagyományosan augusztus 20-án az Ország Születésnapján mutatja be a  nagyközönségnek  a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programja keretében az Ország Tortáját.  Az Ország Tortája választás célja, hogy az ország minden lakosa az alkalomhoz méltó különleges desszerttel ünnepelhessen, a családi ünnepek hangulatát idézve személyes élményként élhesse át az államalapítás évfordulóját.


 
Idén is a leghíresebb cukrászok és cukrászdák versengtek azért, hogy elkészítsék hazánk születésnapi tortáját. Az idei évben 15 torta pályázott a címre, amelyet 2007-ben a Madártej torta, 2008-ban a Szatmári szilvatorta nyert el. A szakmai zsűri az előválogatás során 3 tortát választott ki, így a tavalyi győztes Zilah kávéház Pándi meggytortája, a balassagyarmati Orchidea cukrászda Borkirály, valamint a Budakeszi Gina cukrászda Mákos guba tortája versenyezhetett a címért. A torta akció sikerét jelzi, hogy az előző évek Ország Tortáiból több tízezer szelet fogy évente, mivel több száz cukrászdában egész évben lehet kapni az ünnepi desszertkülönlegességet. A tavalyi győztes Szatmári szilvatortából augusztus 20-án csak a Kossuth téren néhány óra alatt 4500 szelet, míg országosan több mint 35 ezer szelet fogyott. 
 

Pándi meggytorta

Hozzávalók:
A piskótához:
3 egész tojás
17 dkg kristálycukor
14 dkg friss meggy
3 evőkanál tej (2,8 %)
1 dl olaj
7 dkg vaj (olvasztott)
19 dkg liszt
1 csomag sütőpor
fél citrom reszelt héja és leve
2 csipet fahéj
Az alapkrémhez:
2 dl tej
8 dkg kristálycukor
10 dkg tojássárga
7 dkg fehércsokoládé (valódi)
15 dkg mascarpone
A meggytöltelékhez:
36 dkg fagyasztott meggy
2 dl meggylé
3,5 dkg pudingpor
7 dkg kristálycukor
fél citrom reszelt héja
negyed citrom leve
2 csipet fahéj
6 ml Cherry brandy
A betöltéshez:
40 dkg alapkrém
20 dkg tejszínhab
4 dkg főzött zselatin

Elkészítés: Az egész tojást a cukorral felmelegítjük, majd kemény habot készítünk belőle. Egy edénybe belemérjük a meggyet, enyhén darabos péppé törjük, majd hozzátesszük az olajat, a vajat, a tejet, a citromot, és jól elkeverjük. Ezután a felvert tojáshabot is hozzáadjuk, és lazán elkeverjük. Kimérjük a szárazanyagokat, és folyamatos keverés közben óvatosan hozzáadjuk a tojásos alaphoz. A bekevert massza enyhén folyós állagú lesz. A bekevert piskótát három tortaformába töltjük, és 210 fokon 10-12 percig sütjük. A piskóta nagyon puha, laza szerkezetű, ezért sütésnél vigyázzunk, nehogy kiszáradjon. Sütés után a felületét meghintjük cukorral, majd rárakunk egy sütőpapírt és azonnal megfordítjuk.

A tejet a cukorral és a mascarponéval felforraljuk, hozzáadjuk a fehér csokoládét, majd folyamatos keverés közben újraforraljuk. Ekkor hozzácsurgatjuk a tojássárgáját, amivel besűrítjük. Végül, még forrón összeturmixoljuk.

A meggyet ledaráljuk, majd a citromhéjjal és citromlével elkeverjük. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a meggyet, és tovább kevergetjük, míg egyet rottyan.

A tortát tortaformába töltjük. A piskótákat megkenjük meggykrémmel. A tejszínes krémet három részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban betöltjük a tortát. Végül a tetejét simára kenjük.

A tortát finomra darált pörkölt dióval vonjuk be, minden szeletre tejszínrózsát nyomunk, majd csokoládépasztillával, megygyel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.

További információ:
 
Honlap: www.magyarorszag.hu/augusztus20
Blog: www.augusztus20.freeblog.hu
Twitter: www.twitter.com/augusztus20
Facebook: www.facebook.com Ország tortája

Ezek is érdekelhetnek

Friss