Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pampuska (szalagos fánk)

90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet mély tálba szitáljuk. 1 dl tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, és kb. 15 percig pihentetjük, amíg felfut. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, egy csipet sót, és még annyi tejet (2-3 dl), hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük, amíg a tészta a duplájára dagad.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5-6 cm-es átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. A fánkokat 20 percig pihentetjük, hogy szép szalagosak legyenek.

Bőséges olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk, és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat lefedve kb. 3-4 percig, majd megfordítjuk őket, és fedő nélkül további 1-2 percig sütjük. Lekvárral, porcukorral kínáljuk.

Megjegyzés

Mi nagyon szeretjük ezt a receptet, sűrűn kell csinálnom a családnak, én a fánkokat fedő nélkül szoktam sütni, de a recept szerint fedővel kell, ezért is írtam bele, majd mindenki eldönti, neki hogy a jobb. :) . - Crystely

Ezek is érdekelhetnek

Friss