Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A crepes-től a pancake-ig - 7 isteni palacsinta recept a nagyvilágból

A palacsinta a világ minden kontinensén elterjedt étel, számos variációját ismerik, és mindenhol egy picit másképp készítik. Lehet sós, édes, savanyú, vékony, vastag - egy biztos: mindenhol imádják! Következzenek a nemzetek palacsintái, 7 kipróbált, autentikus recepttel!

A palacsinta Franciaországból indult (hódító) útjára, azóta pedig már az egész világot bejárta. A világ minden táján hasonlóképpen készítik, de minden nemzetnek megvan a maga sajátossága.

Szinte minden ország palacsintájában megtalálható az alapanyagok között a tojás, a tej, a cukor és a liszt, ám az összetevők felhasználása és a palacsinta tölteléke eltérő. Míg a magyar palacsinta fő összetevője a liszt, külföldi társai jellemzően kevesebb liszttel, és több tojással készülnek. 

Míg a magyaroknál előételként, főételként vagy desszertként egyaránt népszerű a palacsinta, amerikai változatát, a pancake-t  főleg reggelire fogyasztják.

Franciaoszrágban crêpe-nek  hívják, és magyar rokonával ellentétben éppen csak addig sütik, amíg még megőrzi világos színét és selymes textúráját, a sütési mintázatok nélkül.

Angliában citrommal és cukorral fogyasztják, Olaszországban inkább sós változatát kedvelik.

Orosz rokona a blini, melyet leggyakrabban kaviárral kínálnak. Ázsiai változata a banh xeo nevű jellegzetes(en) koreai finomság, ami egy kurkumás, kókusztejes rizspalacsinta hús- vagy zöldségtöltelékkel, zöldfűszerekkel.

Ha valamelyik nemzet palacsintáját kedvetek lenne kipróbálni, az alábbi autentikus receptek között biztosan találtok 

Francia töltött palacsinta narancsszósszal >>>

 

Almás amerikai palacsinta citromsodóval >>>

 

Svéd barackos palacsinta >>>

 

PALACSINTA TOKAJI MÓDRA >>>



Belga spenótos palacsinta>>>
Bolognai rakott palacsinta>>>
Bugaci palacsinta>>> 

Ezek is érdekelhetnek