A palacsinta Franciaországból indult (hódító) útjára, azóta pedig már az egész világot bejárta. A világ minden táján hasonlóképpen készítik, de minden nemzetnek megvan a maga sajátossága.
Szinte minden ország palacsintájában megtalálható az alapanyagok között a tojás, a tej, a cukor és a liszt, ám az összetevők felhasználása és a palacsinta tölteléke eltérő. Míg a magyar palacsinta fő összetevője a liszt, külföldi társai jellemzően kevesebb liszttel, és több tojással készülnek.
Míg a magyaroknál előételként, főételként vagy desszertként egyaránt népszerű a palacsinta, amerikai változatát, a pancake-t főleg reggelire fogyasztják.
Franciaoszrágban crêpe-nek hívják, és magyar rokonával ellentétben éppen csak addig sütik, amíg még megőrzi világos színét és selymes textúráját, a sütési mintázatok nélkül.
Angliában citrommal és cukorral fogyasztják, Olaszországban inkább sós változatát kedvelik.
Orosz rokona a blini, melyet leggyakrabban kaviárral kínálnak. Ázsiai változata a banh xeo nevű jellegzetes(en) koreai finomság, ami egy kurkumás, kókusztejes rizspalacsinta hús- vagy zöldségtöltelékkel, zöldfűszerekkel.
Ha valamelyik nemzet palacsintáját kedvetek lenne kipróbálni, az alábbi autentikus receptek között biztosan találtok
Francia töltött palacsinta narancsszósszal >>>
Almás amerikai palacsinta citromsodóval >>>
Svéd barackos palacsinta >>>