Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kinek önts először? Melyik oldalról? Hogyan kóstold meg a bort? Boretikett hétköznapokra!

default user icon
MME
A bor nemes ital, különösen, ha valóban minőségi. Ám nem mindegy, hogyan szolgáljuk fel, még az is árulkodik, ahogyan kinyitjuk a palackot.
Hogyan tedd az asztalra?

Pezsgőt, illetve egyes esetekben a fehér- és rozéborokat jegesvödörben szokás az asztalhoz hozni. A palackot először megvizsgáljuk: nagy lendülettel nyakkal lefelé fordítjuk és a fény felé tartjuk. Ha a bor fátyolos, opálos vagy zavaros, akkor nem szolgálható fel.

Csak lassan!

Ez az eljárás óborok felszolgálásánál, különösen több évig érlelt vörösborok esetén viszont tilos! Itt a képződött üledékről igen lassan töltjük le a bort. A palack kinyitásakor a körszalag letépése helyett célszerűbb és elegánsabb, ha a kupak tetejét késsel levágjuk. A teljes kapszula levágása vagy letépése a borillemtan súlyos megsértését jelenti. Ezután gondosan töröljük le a palack száját, egyrészt tisztasági okokból, másrészt ón- vagy ólomkupak esetén hosszabb tárolás után a kupak alatt mérgező hatású karbonátok keletkezhetnek.

Így nyisd ki!

A dugóhúzót mélyen belefúrjuk a dugóba, de nem fúrjuk át teljesen, nehogy parafatörmelék kerüljön a borba. A dugó kihúzása után a dugót megszagoljuk, és ha nem érzünk hibára utaló illatot (szagot), a palack száját belülről szalvétával kitöröljük. Először mindig a vendéglátó saját poharába kell tölteni egy keveset, majd a jelenlévő, arra legérdemesebb vendég poharába. Ezután az óramutató járásával megegyező irányban haladunk az asztal körül, mindig a vendégek jobboldaláról töltve.

Tudj meg mindent a borokról >>> 

A jó bor és az egészség összefügg? Olvass tovább itt >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss