A padlizsános húsgombóc elkészítéséhez a padlizsánt megmossuk, a végeit levágjuk, majd hosszában vékonyan felszeleteljük. Besózzuk, félretesszük. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk.
A kétféle hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd puhára pároljuk egy lábasban 2 ek felforrósított olajon. A párolt hagyma felét a darált húshoz adjuk. A többi hagymához hozzákeverjük a paradicsomot a levével együtt. Sózzuk, borsozzuk, kevés rozmaringgal és a babérral ízesítjük. Felforraljuk, és lefedve főzzük 10 percig.
Közben a darált húst összedolgozzuk a párolt hagymával a kinyomkodott zsemlével, egy kevés sóval és borssal. Nedves kézzel gombócokat formázzunk a masszából. A padlizsánról letöröljük a nedvességet, majd megpirítjuk a szeleteket 2 ek felforrósított olajon.
A húsgombócokat is megpirítjuk 2 ek olajon. Mindre egy-egy szelet padlizsánt tekerünk, és elrendezzük a sütőtálba. Rászórjuk a reszelt sajtot, ráöntjük a paradicsommártást, majd 200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.