Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Padlizsánkrém

default user icon
32 3.8/5

Hozzávalók

  • 2 db padlizsán (kb. 50 dkg)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1/2 dl olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/4 citrom leve

Elkészítés

    1. A padlizsánt megmossuk, meghámozzuk, felkarikázzuk, és mindkét oldalát megsózva 20 percig állni hagyjuk, amíg a keserű levét kiengedi. Közben a hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A padlizsánt bő vízben átmossuk, ha lecsöpögött, lehántjuk a héját, majd felkockázzuk.
    2. A felhevített olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a padlizsánt. Megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt, gyakori keverés közben puhára pároljuk.
    3. Turmixgépbe vagy késes aprítóba tesszük, hozzáadunk egy kevés citromlevet, és krémesra daráljuk. Ha szükséges,  sóval, borssal utánaízesítjük. 

      Még több finomság padlizsánnal >>> 

      Még több padlizsánkrém >>> 

      Még több mártogatós és szósz >>> 

Megjegyzés

Zárható üvegben a hűtőszekrényben sokáig eláll. Pirított kenyérszeletekre kenve előételnek vagy vacsorára való.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

klerza
Szerintem király ez a recept, megcsináltam 3szor, igaz mindig kevertem hozzá joghurtot és vagy majonézt is.
Lucian
Túl van bonyolítva az elkészítése. Erdélyben sem vacakolnak ennyit vele. Lecsumázzák a padlizsánt, megszurkálják, azután nyílt tűzön, vaslapon addig sütik, amíg megfonnyad. Amikor lehűlt, meghámozzák. Kiporciózzák és mehet a fagyasztóba. (10-20 kilót készítenek egyszerre.) Én is kb. 15 kilót vettem a nyáron Déva környékén, az út mentén. Lecsumáztam, megszúrkáltam. Annyit raktam tepsibe, amennyi belefért, majd közepes lángon a gázsütőben, kb. 40 percig sütöttem, amíg elszíneződött, és jó fonnyadt lett a padlizsán. A meghámozott padlizsánt lefagyiztam. Felhasználáskor turmixolom és a fenti recepthez hasonlóan ízesítem. Néha reszelek bele egy kis füstölt sajtot, hogy gáztűzhelyben sütéskor elmaradt fűst ízt, megpróbáljam hamisítani:)
Littlehoney
Sziasztok! Padlizsán krémet először Erdélyben ettem (Vinetta), de felejthetlen az íze... Én általában 3 nagyobb padlizsánt szoktam venni, becsomagolom őket alufóliába, és a gázsütő aljában kb. 45 percig sütöm közepes lángon. Akkor jó, ha már fekete a héja és jó puha.. Kicsit hagyom hűlni, majd lehúzom a héját. Ha hosszában kettévágjuk, szépen ki lehet szedni a magokat. A megtisztított padlizsánt, 1 fej aprított vöröshagymát, sót, borsot és a házilag kikevert majonézt egy mélyebb tálba teszem és bomixerrel krémesre turmixolom! Ennyi!! Isteni finom pirítóssal akár reggelire, vagy csak nassolás helyett :) Csináltam már fokhagymával ill. sült paprikával keverve is, de az eredeti a legjobb.. Remélem mindekinek ízleni fog, mi imádjuk!!
hilda65
Sziasztok!!! Akkor a padlizsánt főzzem vagy süssem? És mennyi olajat tegyek alá??? És mennyi ideig főzzem/süssem?
andaka
Sziasztok! Én is teszek a padlizsánhoz egy paradicsomot, amit sütöben sütök a padlizsánnal együtt, illetve grillezett paprikát is. Természetesen mindkettőt héja nélkül! Majonézt 1 tojássárgájából, pici mustárral, 1 dl olajjal készítek hozzá! Nagyon finom! Szerintem 2-3 gerezd fokhagymánál nem kell több kb 80-90 dkg padlizsánhoz!
kriszti68
Győrben lakom, született győri vagyok, de már több erdélyi munkatársam volt az idők során. Vinetta vagy vinéta (hol hogyan ejtik)= padlizsán, a szó eredeti jelentése: megkékült (mint amikor beütöd magad és bekékül a folt). Az eredeti erdélyi recept majonézzel, mustárral, kevés reszelt zöldpaprikával és kevés reszelt vöröshagymával szól. A fűszere csak só ezenkívül. Viszont, mint minden alapreceptet, mindenki variálhatja ízlése szerint: Én magam nyáron, amikor olcsó (ilyenkor augusztusban) megsütök 10-15 kg padlizsánt a sütőben, tepsiben, megszurkálás nélkül és amikor kihűlt, a gyerekekkel együtt lehájazzuk. Utána (bár van fakésem) egy rozsdamentes késsel nagyon apróra, pépesre vágom és adagonként zacskóba, majd a fagyasztóba rakom. Az így aprított padlizsán finom, kissé darabos, akész pástétomban lehet érezni, hogy padlizsánba harapsz. A majonézt pedig úgy tanultam, hogy ahány tojássárgája, annyi dl étolaj (nem olíva). Mindenkinek jó kísérletezést kívánok :-)
weiszterez
Teljesen igaza van azoknak a hozzászólóknak, akik a sütőt javasolják, csak úgy lesz igazán finom a a padlizsán. A fémmel való érintkezés " legenda ", ha a padlizsán vén, akkor keserű lesz, akár mit is csináltok vele.Saját tapasztalat!
weiszterez
Teljesen igaza van azoknak a hozzászólóknak, akik a sütőt javasolják, csak úgy lesz igazán finom a a padlizsán. A fémmel való érintkezés " legenda ", ha a padlizsán vén, akkor keserű lesz, akár mit is csináltok vele.Saját tapasztalat!
zsunci
Mivel ilyen népes hozzászólás van ,ezért ajánlom,hogy nézzétek meg a "vineta" cím alatt futó receptet.Ott az igazi Erdélyből származó recept is megtalálható.
énénén
Kedves Mackópajti! Én is villanysütőben sütöm a padlizsánt, úgy halufóliát teszek alá. Sokáig sütöm közepes meleg sütőben. Be kell vallanom, hogy írtózatosan útálok mosogatni, ezért én minden tepsiben készítendő alá alufóliát teszek, mert azt csak ki kell venni, eldobni sütés után és csak el kell öblíteni a tepsit.(Persze mindíg ellenőrzöm, hogy nem ragadt e egy darab fólia a sütire!) A padlizsán vásárlásánál ügyelni kell arra, hogy véletlenül se vegyünk kövér, puha, matt és ráncos héjú padlizsánt, mert ez valószínű ehetetlenül keserű lesz!!!

Hasonló Receptek

Magazin