Padlizsánkrém

default user icon
32 3.8/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 hosszúkás, vékony padlizsán (45-50 dkg),
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • fél dl olaj,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • citromlé,
  • só és törött fekete bors ízlés szerint.

Elkészítés

    Előkészítése: a padlizsánt megmosom, héjastul karikákra vágom, és mindkét oldalát megsózva, 20 percig hagyom állni, addigra keserű levét kiengedi. Közben a hagymát megtisztítom és kockákra vágom. A padlizsán levét leszűröm, és szűrőben le is öblítem. Ha lecsöpögött, ugyancsak felkockázom.
    Elkészítése: a felhevített olajon sárgára fonnyasztom a vöröshagymát, majd hozzáadom a padlizsánt. Megsózom, megborsozom. Fedő alatt, gyakori keverés közben puhára párolom. Turmixgép poharába teszem, kevés citromlevet ráöntök, beleszórom a zúzott fokhagymát, és pépesre töröm. Ha már teljesen kihűlt, megkóstolom, és ha szükséges, még kevés sóval, borssal ízesítem. Zárható üvegbe teszem, és hűtőszekrényben tartom. Sokáig eláll. Pirított kenyérszeletekre kenve előételnek vagy vacsorára való.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

ERDEŐS ANNA 4 évvel ezelőtt
Szerintem király ez a recept, megcsináltam 3szor, igaz mindig kevertem hozzá joghurtot és vagy majonézt is.
Lucian 5 évvel ezelőtt
Túl van bonyolítva az elkészítése. Erdélyben sem vacakolnak ennyit vele. Lecsumázzák a padlizsánt, megszurkálják, azután nyílt tűzön, vaslapon addig sütik, amíg megfonnyad. Amikor lehűlt, meghámozzák. Kiporciózzák és mehet a fagyasztóba. (10-20 kilót készítenek egyszerre.) Én is kb. 15 kilót vettem a nyáron Déva környékén, az út mentén. Lecsumáztam, megszúrkáltam. Annyit raktam tepsibe, amennyi belefért, majd közepes lángon a gázsütőben, kb. 40 percig sütöttem, amíg elszíneződött, és jó fonnyadt lett a padlizsán. A meghámozott padlizsánt lefagyiztam. Felhasználáskor turmixolom és a fenti recepthez hasonlóan ízesítem. Néha reszelek bele egy kis füstölt sajtot, hogy gáztűzhelyben sütéskor elmaradt fűst ízt, megpróbáljam hamisítani:)
Sarkady Katalin 5 évvel ezelőtt
Sziasztok! Padlizsán krémet először Erdélyben ettem (Vinetta), de felejthetlen az íze... Én általában 3 nagyobb padlizsánt szoktam venni, becsomagolom őket alufóliába, és a gázsütő aljában kb. 45 percig sütöm közepes lángon. Akkor jó, ha már fekete a héja és jó puha.. Kicsit hagyom hűlni, majd lehúzom a héját. Ha hosszában kettévágjuk, szépen ki lehet szedni a magokat. A megtisztított padlizsánt, 1 fej aprított vöröshagymát, sót, borsot és a házilag kikevert majonézt egy mélyebb tálba teszem és bomixerrel krémesre turmixolom! Ennyi!! Isteni finom pirítóssal akár reggelire, vagy csak nassolás helyett :) Csináltam már fokhagymával ill. sült paprikával keverve is, de az eredeti a legjobb.. Remélem mindekinek ízleni fog, mi imádjuk!!
Géczi 5 évvel ezelőtt
Sziasztok!!! Akkor a padlizsánt főzzem vagy süssem? És mennyi olajat tegyek alá??? És mennyi ideig főzzem/süssem?
Zalabai Andrea 6 évvel ezelőtt
Sziasztok! Én is teszek a padlizsánhoz egy paradicsomot, amit sütöben sütök a padlizsánnal együtt, illetve grillezett paprikát is. Természetesen mindkettőt héja nélkül! Majonézt 1 tojássárgájából, pici mustárral, 1 dl olajjal készítek hozzá! Nagyon finom! Szerintem 2-3 gerezd fokhagymánál nem kell több kb 80-90 dkg padlizsánhoz!
Kári-Horváth Krisztina 8 évvel ezelőtt
Győrben lakom, született győri vagyok, de már több erdélyi munkatársam volt az idők során. Vinetta vagy vinéta (hol hogyan ejtik)= padlizsán, a szó eredeti jelentése: megkékült (mint amikor beütöd magad és bekékül a folt). Az eredeti erdélyi recept majonézzel, mustárral, kevés reszelt zöldpaprikával és kevés reszelt vöröshagymával szól. A fűszere csak só ezenkívül. Viszont, mint minden alapreceptet, mindenki variálhatja ízlése szerint: Én magam nyáron, amikor olcsó (ilyenkor augusztusban) megsütök 10-15 kg padlizsánt a sütőben, tepsiben, megszurkálás nélkül és amikor kihűlt, a gyerekekkel együtt lehájazzuk. Utána (bár van fakésem) egy rozsdamentes késsel nagyon apróra, pépesre vágom és adagonként zacskóba, majd a fagyasztóba rakom. Az így aprított padlizsán finom, kissé darabos, akész pástétomban lehet érezni, hogy padlizsánba harapsz. A majonézt pedig úgy tanultam, hogy ahány tojássárgája, annyi dl étolaj (nem olíva). Mindenkinek jó kísérletezést kívánok :-)
Teri 9 évvel ezelőtt
Teljesen igaza van azoknak a hozzászólóknak, akik a sütőt javasolják, csak úgy lesz igazán finom a a padlizsán. A fémmel való érintkezés " legenda ", ha a padlizsán vén, akkor keserű lesz, akár mit is csináltok vele.Saját tapasztalat!
Teri 9 évvel ezelőtt
Teljesen igaza van azoknak a hozzászólóknak, akik a sütőt javasolják, csak úgy lesz igazán finom a a padlizsán. A fémmel való érintkezés " legenda ", ha a padlizsán vén, akkor keserű lesz, akár mit is csináltok vele.Saját tapasztalat!
zsunci 9 évvel ezelőtt
Mivel ilyen népes hozzászólás van ,ezért ajánlom,hogy nézzétek meg a "vineta" cím alatt futó receptet.Ott az igazi Erdélyből származó recept is megtalálható.
Én Én 10 évvel ezelőtt
Kedves Mackópajti! Én is villanysütőben sütöm a padlizsánt, úgy halufóliát teszek alá. Sokáig sütöm közepes meleg sütőben. Be kell vallanom, hogy írtózatosan útálok mosogatni, ezért én minden tepsiben készítendő alá alufóliát teszek, mert azt csak ki kell venni, eldobni sütés után és csak el kell öblíteni a tepsit.(Persze mindíg ellenőrzöm, hogy nem ragadt e egy darab fólia a sütire!) A padlizsán vásárlásánál ügyelni kell arra, hogy véletlenül se vegyünk kövér, puha, matt és ráncos héjú padlizsánt, mert ez valószínű ehetetlenül keserű lesz!!!

Hasonló Receptek

Magazin