Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Padlizsánkrém házi majonézzel

1 5/5
75 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A padlizsánnak a zöld végét levágom, majd a sütőben kb. 1 órán át sütöm (ha van alsó-felső sütés) 200 fokon, rácson. Akkor tökéletes, ha kissé megfonnyadt, megráncosodott, DE nem kell szénné égetni. A sütési idő felénél meg lehet fordítani.

Ha kész, kiveszem, és egy kicsit hűlni hagyom. Akkor lett jó a padlizsán, ha kézzel könnyen eltávolítható a héja. Nem kell kapargatni semmit sem.

Közben egy keverőtálban kikeverem alaposan a tojássárgáját a mustárral. Nagyon lassan, kis lépésekben adom hozzá az étolajat úgy, hogy közben a tojást folyamatosan keverem kézi habverővel. TILOS az étolajat egybe beleönteni, mivel szétesik a majonézalap. Ha kész, ízlés szerint sózom, kwvés citromlevet adok hozzá, de nem szabad túlzásba vinni. Ne ijedjünk meg a színétől, ez nem olyan, mint a bolti majonéz, ez az igazi. Az állaga krémszerű, de nem folyós.

A 2 db padlizsánt, a 2 gerezd kisebb fokhagymát, ízlés szerint őrölt borsot és a tejfölt botmixerrel (vagy turmixgéppel) alaposan összedolgozom, majd hozzáadom a majonézt, és ismét összedolgozom. Az állaga lágy, krémes, világos színű.

Megjegyzés

Személyes véleményem az, hogy a padlizsánkrém alapja a saját készítésű majonéz. A bolti termékkel nem lehet elérni ezt a kiváló ízt. Ha már arra adjunk a fejünket, hogy saját padlizsánkrémet csinálunk, akkor minden legyen saját benne. Nem szabad, hogy túlságosan domináljon benne a fokhagyma és a citromlé. Meg kell találni a harmóniát. Tapasztalataim szerint egy kb. 1,5 evőkanál citromlével lesz a legjobb. - devilk

Ezek is érdekelhetnek

Friss