Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 abbahagyhatatlan kaja, amit padlizsánból készíthetsz

Az eredetére utalóan törökparadicsomnak, alakja után tojásgyümölcsnek is nevezett zöldségféle szezonja egészen a fagyokig elhúzódik. A jellemzően sötét ibolyaszínű termés változatosan felhasználható, így akkor sem fogod megunni a padlizsános ételeket, ha gyakran az asztalodra kerülnek. A hét minden napjára adunk egy ötletet.

Bármelyik elkészítési módot választod is, mindig érett, azaz fényes felületű, feszes héjú padlizsánt használj. Ebben a magok éretlenek, de már jól láthatók. A túlérett, puha darabok héja ráncos, húsuk szivacsos, magjaik zavaróan szúrósak.

Padlizsános receptek >>> 

Az érett padlizsán héját és magjait is megeheted. A kesernyés íz enyhítéséhez a megmosott tojásgyümölcsöt hámozatlanul, hosszában vágd fel nem túl vékony szeletekre, majd sózd be, és hagyd állni 15-30 percig, hogy levet engedjen. Ezután a szeleteket öblítsd le hideg vízzel, csepegtesd le, és készítsd el a recept szerint.

A padlizsán kedveli a zöldpaprika, a paradicsom, a cukkini társaságát, és bármilyen húsételhez társítható. Fűszere a hagyma és a fokhagyma, a fűszerpaprika, a friss borsmenta, a rozmaring, a citromlé, a só és a bors. Sütés esetén utólag, főzéskor pedig akkor sózd meg, amikor puhulni kezd.

Csekély kalóriaértéke ellenére laktató, ezért fogyókúrázóknak is ajánlott.

1. Padlizsánkrém készítéséhez a héjában megsütött tojásgyümölcs puha húsát kapard ki, villával nyomkodd szét, majd ízesítsd olajjal, reszelt vöröshagymával, fokhagymával, sóval, borssal. Kenyérre vagy pirítósra kenve előétel, esetleg könnyű vacsora lehet.

2. Grillezheted parázs fölött, de serpenyőben és a sütőben is. Fogyaszthatod önmagában, grilltálak alkotóelemeként, továbbá húsok mellé köretnek.

3. Tekercs készítéséhez a padlizsánt szeleteld fel hosszában, süsd meg grillen vagy serpenyőben, majd halmozz rá tetszés szerinti – pl. sajtos, rizses, húsos – tölteléket, és tekerd fel. Partikon finger foodként kínálhatod.

4. Raguként kerülhet a tányérodba, ha cukkinivel, paradicsommal és provence-i fűszerekkel találkozik egy fenséges francia lecsóban (ratatouille).

5. Megtöltheted darált hússal vagy a vegetáriánusok örömére valamilyen rizses, zöldséges, sajtos keverékkel.

6. Salátához a padlizsánt meg kell sütni, mielőtt összeforgatod pl. hagymával, paradicsommal, zöldpaprikával, (juh)sajttal, salátalevelekkel vagy zsenge parajjal, illetve meglocsolod egy olajos öntettel.

7. Pizzára, pitére tetszésed szerint, feltétként variálhatod a padlizsánt paradicsommal és sajttal. Kínáld friss fűszernövényekkel díszítve!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss