Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pacsni, ahogy Szabi, a pék készíti

MME MME
55 perc
mester
olcsó
12 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. Az élesztőt a tejjel és csipetnyi cukorral összekeverjük (dagasztó géppel kb. 1 percig). 3 ek lisztet szórunk a tetejére és 10 perc alatt felfuttatjuk. Akkor jó, amikor megrepedezik a teteje.
  2. A felfutott élesztőhöz adjuk a többi lisztet a cukorral, sóval, tojássárgájával és a puha vajjal. 5 percig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától.
  3. Lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, 3 részre szedjük, gömbölyítjük és letakarva 20 percet pihentetjük.
  4. Az ujjainkkal lenyomkodjuk, alulról és felülről behajtjuk, hogy fedjék egymást, fordítunk rajta 90 fokot és alulról-felülről újra behajtjuk. 20 percet pihentetjük.
  5. Lisztezett deszkán 20x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Fagyos vajat reszelünk rá, majd a másik két darabot is nyújtjuk és egymásra fektetjük őket, újabb vajréteggel köztük.
  6. A tésztát a hosszabb oldala mentén 3, a rövidebb mentén 4 csíkra vágjuk, így 12 téglalapot kapunk. Hosszában kissé meghúzzuk, majd a sütőlapra fektetjük. Letakarjuk, és ismét kb. 15 percet pihentetjük.
  7. Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
  8. A megkelt pacsnikat pici vízzel fröcsköljük le, melynek köszönhetően szép fényesre sülnek majd. Ízlés szerint himalája sóval sózhatjuk, majd toljuk be a forró sütőbe. Kb. 12-15 perc alatt szép pirosra sülnek.

Nézd meg videón, hogyan készíti Szabi a pék a pacsnit

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss