Pacalpörkölt

default user icon
9 3/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg tisztított marhapacal,
  • 1 nagy fej hagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 paradicsom,
  • 1 zöldpaprika,
  • 5 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika,
  • 1 csipet őrölt kömény,
  • 1 mokkáskanál szárított majoránna

Elkészítés

    Elkészítés:

    1. A pacalt többször váltott hideg vízben megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Amint felforrt, a vizet leöntjük róla, és hideg vízben ismét átmossuk. Ezután kuktában sós vizet forralunk, beletesszük a pacalt, lezárjuk, és kb. 2 óra alatt puhára főzzük. (Ez normál edényben kb. 4 órát tartana!)

    2. Amíg a pacal fő, megtisztítjuk a hagymát, a fokhagymát, és apróra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját és feldaraboljuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük.

    3. A kuktát kihűtjük, kivesszük a pacalt, és ceruza vékonyságú csíkokra vágjuk.

    4. Az olajat egy nagyobb lábasban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, kevergetve megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük kb. egy dl vízzel. Hozzáadjuk a pacalt, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, majoránnával, és kb. fél óra hosszat, lassú tűzön főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek, és a leve besűrűsödjön. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.

    1 adag: 1856 kJ/441 kcal

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

jabaki2 7 évvel ezelőtt
Szerintem a csoda hogy teljes legyen, nem árt kg-ként 15-20 dkg velőt belekockázni a végén és még vagy 5 percig főzni! Így már valóban teljes a csoda:)
bandiba 7 évvel ezelőtt
Így igaz, kedves Nanasnani! A másik hiba a készre fözés a kuktában. Ugyanis akkor már nem pörkölt. A pörkölt az amikor zsíron pirítom a húsféleséget, vagyis pörkölöm. Az ízek a főzésnél kifőnek, a pörköléssel pedig belekonzerválom. Vagyis a korszerűsödés nem mindenkor jó az ízeknek. A füstölt szalonna meg egyszerűen csodát tesz vele.
Nanasnani 7 évvel ezelőtt
Pacalt olajjal főzni? Szerintem isten ellen való vétek! Szalonnával és zsírral!
pijetro 10 évvel ezelőtt
Úgy bizony! Szigorúan friss fehérkenyérrel, és ijesztő mennyiségű durvára őrölt szárított erőspaprikával. (Csakúgy mint a halászlé esetében.) Márciustól-októberig a hegyes erős zöldpaprika is megengedett. (már ha nem Marokkói persze)
motorosbéka 10 évvel ezelőtt
Gersli a pacalpörköltbe? Ki hallott még ilyet! Gerslit a sóletbe szoktak tenni.
cumpak 11 évvel ezelőtt
A hagymás fűszeres alapot,10-15 prcig pörkölöm ettől egy kicsit pikánsabb lessz.A vége előtt 5 percel petrezselymet aprítok bele.
Anya97 11 évvel ezelőtt
Egy-két sertéskörmöt sem árt hozzáfözni, mert a kifött enyvtöl valamint a köröm ízétöl sokkal finomabb lesz a szaft.
emtom 12 évvel ezelőtt
Kimaradt belőőle a gersli is!
ilmarcipano 12 évvel ezelőtt
Azaám!Hagyma jóval több!!! Attól lesz fincsi szaftja, és paprika-paradicsom is bele(vagy lecsó, igen)--ez MINDEN pörkölt alapja--lehet túlzásokba is esni akár, nem árt neki.Meg kicsi csipösség-ki hogy szereti--és még egy: jómagam eretnek módon köret nélkül, csak finom, friss házikenyérrel fogyasztom:)

Hasonló Receptek

Magazin