Pacalpörkölt

default user icon
9 3/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg tisztított marhapacal,
  • 1 nagy fej hagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 paradicsom,
  • 1 zöldpaprika,
  • 5 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika,
  • 1 csipet őrölt kömény,
  • 1 mokkáskanál szárított majoránna

Elkészítés

    Elkészítés:

    1. A pacalt többször váltott hideg vízben megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Amint felforrt, a vizet leöntjük róla, és hideg vízben ismét átmossuk. Ezután kuktában sós vizet forralunk, beletesszük a pacalt, lezárjuk, és kb. 2 óra alatt puhára főzzük. (Ez normál edényben kb. 4 órát tartana!)

    2. Amíg a pacal fő, megtisztítjuk a hagymát, a fokhagymát, és apróra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját és feldaraboljuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük.

    3. A kuktát kihűtjük, kivesszük a pacalt, és ceruza vékonyságú csíkokra vágjuk.

    4. Az olajat egy nagyobb lábasban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, kevergetve megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük kb. egy dl vízzel. Hozzáadjuk a pacalt, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, majoránnával, és kb. fél óra hosszat, lassú tűzön főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek, és a leve besűrűsödjön. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.

    1 adag: 1856 kJ/441 kcal

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Lengyel Jánosné 7 évvel ezelőtt
Szerintem a csoda hogy teljes legyen, nem árt kg-ként 15-20 dkg velőt belekockázni a végén és még vagy 5 percig főzni! Így már valóban teljes a csoda:)
kiss andrás 7 évvel ezelőtt
Így igaz, kedves Nanasnani! A másik hiba a készre fözés a kuktában. Ugyanis akkor már nem pörkölt. A pörkölt az amikor zsíron pirítom a húsféleséget, vagyis pörkölöm. Az ízek a főzésnél kifőnek, a pörköléssel pedig belekonzerválom. Vagyis a korszerűsödés nem mindenkor jó az ízeknek. A füstölt szalonna meg egyszerűen csodát tesz vele.
Fülöp Sándor 7 évvel ezelőtt
Pacalt olajjal főzni? Szerintem isten ellen való vétek! Szalonnával és zsírral!
Ollé Péter 9 évvel ezelőtt
Úgy bizony! Szigorúan friss fehérkenyérrel, és ijesztő mennyiségű durvára őrölt szárított erőspaprikával. (Csakúgy mint a halászlé esetében.) Márciustól-októberig a hegyes erős zöldpaprika is megengedett. (már ha nem Marokkói persze)
erzsi 10 évvel ezelőtt
Gersli a pacalpörköltbe? Ki hallott még ilyet! Gerslit a sóletbe szoktak tenni.
Márton Zsolt 11 évvel ezelőtt
A hagymás fűszeres alapot,10-15 prcig pörkölöm ettől egy kicsit pikánsabb lessz.A vége előtt 5 percel petrezselymet aprítok bele.
Anya97 11 évvel ezelőtt
Egy-két sertéskörmöt sem árt hozzáfözni, mert a kifött enyvtöl valamint a köröm ízétöl sokkal finomabb lesz a szaft.
emtom 11 évvel ezelőtt
Kimaradt belőőle a gersli is!
marcipan 12 évvel ezelőtt
Azaám!Hagyma jóval több!!! Attól lesz fincsi szaftja, és paprika-paradicsom is bele(vagy lecsó, igen)--ez MINDEN pörkölt alapja--lehet túlzásokba is esni akár, nem árt neki.Meg kicsi csipösség-ki hogy szereti--és még egy: jómagam eretnek módon köret nélkül, csak finom, friss házikenyérrel fogyasztom:)

Hasonló Receptek

Magazin